23

‘Straf hoerenlopers voor het kopen van seks onder dwang’

Nationaal Rapporteur Mensenhandel adviseert 'vergewisplicht' ... Aantal slachtoffers mensenhandel stijgt, een derde is Nederlands

Vanmorgen werd de negende rapportage van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel gepresenteerd aan het kabinet. Uit het rapport blijkt dat het aantal slachtoffers de laatste jaren steeds is gestegen, van 716 in 2007 tot 1.222 in 2011. Eén derde van de slachtoffers van mensenhandel is Nederlands en bijna veertig procent is minderjarig. Volgens Corinne Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, is het daarom belangrijk dat het besef groeit dat de prostitutiebranche kwetsbaar is voor misstanden en dat de gebruikers delen in de verantwoordelijkheid.

Volgens Dettmeijer moeten hoerenlopers strafbaar gesteld kunnen worden als ze ‘redelijkerwijs hadden kunnen vermoeden’ dat een vrouw wordt uitgebuit. Zo’n zogenoemde ‘vergewisplicht’ was eerder al onderdeel van de nieuwe prostitutiewet van minister Ivo Opstelten van Justitie. Deze wet werd twee maanden geleden echter door de Senaat teruggestuurd naar de Tweede Kamer, met de vergewisplicht als een van de redenen voor afwijzing.

Dettmeijer pleit verder voor een ‘nationaal verwijsmechanisme’, met een gecoördineerde aanpak van mensenhandel, onder verantwoordelijkheid van de minister van Veiligheid en Justitie.

cc-foto: podoboq

Geef een reactie

Laatste reacties (23)