120

Strafproces tegen Wilders van start

Waar draait het eigenlijk om?

De strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders is woensdag van start gegaan. De verdachte zelf is aanwezig, evenals een honderdtal demonstrerende supporters buiten de rechtbank aan de Parnassosweg. Waar draait dit strafproces precies om?

Folkert Jensma, juridisch commentator van NRC Handelsblad, legt in een video uit waar het om gaat in de zaak-Wilders. Volg de rechtzaak zelf live via Journaal 24.
Wilders’ advocaat Bram Moszkowicz trapte af met het preliminaire verweer, waarin hij de rechtbank vooral formele verwijten maakte. Zo zou de zaak volgens de jurist niet in Amsterdam maar in Den Haag moeten dienen, omdat Wilders daar de meeste van zijn uitspraken heeft gedaan. Ook betoogde Moszkowicz dat Wilders bijzondere bescherming geniet als Kamerlid. Daarom zou hij niet vervolgd mogen worden, vindt zijn advocaat.

Als hij geen Kamerlid was geweest, dan had niemand naar hem geluisterd. Dan had hij geen aandacht gekregen.

Op de regiezitting wordt later vandaag onder meer bepaald wie als getuigen worden gehoord. Vol interesse wordt verder afgewacht wat de strafeis van het Openbaar Ministerie zal zijn. Het is niet ondenkbaar dat ook het OM zelf voor vrijspraak zal pleiten.

Lees op Joop.nl meer over de zaak-Wilders:

* Rechter beschermt minderheden tegen Wilders (René Danen)

* De strafmaat voor Wilders (Francisco van Jole)

* Die vermaledijde elite (Dylan van Rijsbergen)

* Elf vragen over Wilders (Dick Pels)

Geef een reactie

Laatste reacties (120)