8

Strafrechtraad haalt onmogelijke plannen Teeven onderuit

Eigen bijdrage van gedetineerden is 'niet haalbaar'

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) wil graag dat gedetineerden voortaan een eigen bijdrage gaan betalen voor hun gevangenisstraf. Terwijl een gedetineerde zo’n 15 euro per week verdient, wil Teeven dat ze 112 euro per week gaan betalen. Waar dat geld vandaan komt, moeten ze zelf maar regelen. Dat is geen goed plan, zo oordeelt de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming nu. In een advies aan Teeven laat de Raad geen spaan heel van de plannen.

Teeven hoopt met de maatregel 60 miljoen euro per jaar binnen te halen. Het kabinet vindt namelijks dat de samenleving niet vanzelfsprekend moet opdraaien voor de kosten van de misdaad. Maar volgens de Raad is het onmogelijk voor de gedetineerde een bijdrage te betalen. Bovendien houdt Teeven geen rekening met de slechte financiële situatie waarin gevangenen vaak zitten. Driekwart heeft namelijk een schuld van meer dan 1.000 euro.

In plaats van zelf op de stoel van de rechter te gaan zitten, adviseert de Raad aan Teeven de rechter te laten oordelen over de bijdrage. Die kan kijken naar draagkracht en de ernst van het misdrijf laten meewegen. Op die manier weet de veroordeelde gelijk wat de consequenties voor hem of haar zijn.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de kans op recidive door schulden groot is. Een schuld opbouwen door de eigen bijdrage staat een goede terugkeer in de samenleving in de weg en vergroot de kans dat criminelen weer de fout in gaan. Dit probleem wil Teeven ondervangen via een betalingsregeling of uitstel van betaling.

De Raad wijst ook op de Europese gevangenisregels waarin is opgenomen dat gevangenschap een straf op zichzelf is. Een gevangenen die op vrije voeten komt en nog jaren zit opgezadeld met een schuld wordt eigenlijk opnieuw gestraft. Dat is dus een dubbele straf en dat mag niet.

cc-foto: Veiligheid en Justitie
Volkrant: Strafrechtsraad: geen bijdrage gedetineerde

Geef een reactie

Laatste reacties (8)