22

Strafvermindering door onnodig gebruik camerabeelden

Verdachten heftige mishandeling Oosterhout krijgen minder straf omdat justitie zonder toestemming beelden vrijgaf van reeds bij de politie bekende verdachten

Begin dit jaar mishandelden vijf jongens een man in Oosterhout. De beelden van de flinke mishandeling circuleerden al snel rond, nadat justitie ze zonder toestemming vrij gaf. De vijf verdachten van de mishandeling hebben daardoor van de rechter strafvermindering gekregen.

De rechtbank in Breda oordeelt dat de beelden van het geweld onnodig openbaar zijn gemaakt. Justitie en politie zouden zich niet hebben gehouden aan de regels voor opsporingsberichtgeving. Twee van de jongens acht de rechtbank schuldig aan het medeplegen van poging tot doodslag. De andere drie zijn schuldig bevonden aan het medeplegen van poging tot zware mishandeling.

Omroep Brabant zond de beelden destijds uit. De politie had op dat moment de verdachten al in beeld, desondanks gaf justitie de beelden zonder toestemming vrij. Justitie zegt nu een klein tikje op de vingers te hebben gehad van de rechter, maar wel te kunnen leven met de uitspraak: “Het gaat uiteindelijk om 15 uur strafvermindering en de rest van eisen is wel overgenomen”, aldus een woordvoerder. “Toen we de beelden uitzonden, hebben we op dat moment een afweging gemaakt. Er waren toen nog geen mensen opgepakt. We wilden gewoon dat die zaak zo snel mogelijk werd opgelost.”

NOS: Lagere straf vanwege camerabeeld

Foto-cc: Free Photo Fun

Geef een reactie

Laatste reacties (22)