25

Strakke leugendetector ontwikkeld door Nederlands-Britse onderzoekers

Detector op basis van pak met sensoren accuraat in 80 procent van gevallen tegenover 60 procent bij oude leugendetector

Al zo’n honderd jaar gebruiken politie en andere ondervragers de leugendetector. Het apparaat detecteert lichamelijke stress, en bepaalt zo op basis van fysiologische kenmerken op iemand liegt of niet. Maar het apparaat is niet heel betrouwbaar en in Europa zelfs helemaal niet zo populair bij veiligheidsdiensten. Nu is er een betrouwbaarder apparaat ontwikkeld waarvoor de verdachte zich in een heel pak moet hijsen: een soort leugendetector-onesie.

De onderzoekers in Groot-Brittanië en Nederland ontwikkelden een leugendetector-pak met een succespercentage van 70 tot soms 80 procent. Het pak, dat in films gebruikt wordt om computer geanimeerde karakters te creëren, monitort alle bewegingen van het lichaam tijdens de ondervraging – leugenaars bewegen onrustiger – en moet tekenen van schuldgevoel registreren. Het pak heeft 17 sensoren die tot 120 bewegingen per seconden kunnen waarnemen in drie dimensies voor 23 gewrichten.

Hoewel de CIA en FBI de ouderwetse leugendetector graag inzetten, zijn wetenschappers en mensen in de juridische wereld sceptisch over zijn betrouwbaarheid. De leugendetector kan ook makkelijk worden misbruikt omdat veel mensen toch wel angstig en nerveus worden wanneer ze aan een apparaat gelegd worden dat bepalend is voor hun vrijheid, aldus onderzoeker Ross Anderson van Cambridge University. Hij werkt samen met onderzoekers van Lancaster University en Universiteit Utrecht.

Anderson wijst op de speciale betekenis van de onderzoeksresultaten in het licht van de recent aan het licht gekomen martelpraktijken van de CIA. “We weten al langer dat martelen niet werkt”, zegt Anderson. Een ander voordeel is dat bewegingen van het gehele lichaam relatief gezien weinig worden beïnvloed door culturele achtergrond, angsten of hoeveel je denkt. Dingen die bij andere leugendetectors een rol spelen.

Het pak kost zo’n 38.000 euro en is nogal oncomfortabel, maar er wordt gezocht naar goedkopere en betere alternatieven.

Maandag worden de onderzoeksresultaten gepresenteerd op een internationale conferentie in Hawaii.

The Guardian: British-Dutch researcher develop new form of lie-detector test

Cc-foto voorpagina: Gabriel Rodríguez

Foto artikel: het pak waar personages voor de animatiefilm Avatar mee werden gemaakt – Cinejosh.com

Geef een reactie

Laatste reacties (25)