49

Straling Fukushima op dodelijk niveau

10.000 millissievert per uur gemeten; hoogte kan in enkele seconden leiden tot de dood

Bij de Japanse kerncentrale Fukushima I is een dodelijk niveau van radioactieve straling gemeten. Experts zijn bezorgd over technici die herstelwerkzaamheden verrichten aan de centrale. In maart liep de centrale veel schade op door een aardbeving en tsunami.

De gemeten hoogte bedraagt 10.000 millisivert per uur, maar kan nog hoger zijn. De apparatuur waarmee gemeten wordt kan namelijk geen hogere straling meten.

Experts waarschuwen de Japanse autoriteiten omdat de technici mogelijk gevaar lopen. Niet alleen mogen ze slechts aan 250 millisivert per jaar blootgesteld worden, bovendien lijkt het erop dat het halen van deadlines belangrijker is dan de veiligheid.

Kenji Sumita, professor aan de Osaka Universiteit, verklaart:

Het lekken van radioactieve straling is dan misschien beperkt of afgeremd, maar het is niet geheel gestopt. Waarschijnlijk worden er meer van dit soort plekken gevonden. Herstelwerkzaamheden zouden er niet op gericht moeten zijn dat bepaalde deadlines worden gehaald, want dat brengt technici mogelijk in gevaar. De crisis is niet meer acuut. Vertraging is geoorloofd.

De Volkskrant: Straling Fukushima bereikt dodelijk niveau, experts bezorgd over technici

cc-foto: Antje Verena

Geef een reactie

Laatste reacties (49)