37

Strandtent Parnassia stuurt legendarische Pieter Steinz van terras ‘want kan niets bestellen’

Update: Eigenaar Hans Slewe: 'Er was sprake van miscommunicatie' ... Steinz lijdt aan de spierziekte ALS, kreeg van eigenaar te horen: 'Hij kan niet eens praten. Dat kunnen we hier echt niet hebben.'

Op Twitter is terechte ophef ontstaan nadat Fokke en Sukke melding maken van een wel heel nare actie van strandtent Parnassia aan Zee. Pieter Steinz, de legendarische boekenrecensent bij NRC Handelsblad, journalist en auteur werd er samen met zijn vrouw van het terras gestuurd omdat hij niets zou kunnen bestellen. “Hij kan niet eens praten. Dat kunnen we hier echt niet hebben.” Steinz lijdt aan de zeldzame spierziekte ALS, die in de hersenen en het ruggemerg ontstaat. De afkorting ALS staat voor Amyotrofische Laterale Sclerose; amyotrofisch en duidt op verval van spieren doordat de zenuwvoorziening uitvalt, sclerose wijst op een abnormale verharding van weefsel, in dit geval het ruggemerg. Laterale duidt op verval van één van de zenuwbanen in het ruggemerg, de piramidebaan

Op de website van Parnassia staat: “Van rustzoekers tot families en bedrijven. In ons ruim opgezette paviljoen kan iedereen terecht.” Dat blijkt dus niet helemaal waar. Op Twitter wordt inmiddels dan ook furieus gereageerd.

De redactie van Joop belde met Parnassia, maar vanwege drukte kon de, naar eigen zeggen, eigenaresse ons niet direct te woord staan. Zodra daar een reactie van binnen is, volgt uiteraard meer.

Inmiddels wordt opgeroepen tot een boycot van de strandtent. Of een massale zwijgende sit-it. Een aantal van de reacties:

Update 00.00

RTV Noord Holland zet uiteen wat er is voorgevallen:

De vrouw vroeg op het terras van de strandtent aan een van de medewerkers of haar man even op het terras mocht verblijven zonder iets te eten of te drinken te bestellen. “Ik zou even een duik nemen en vervolgens terugkomen om wel een consumptie op het terras te nuttigen”, vertelt de vrouw aan RTV NH. “Het meisje vond dat uiteraard goed.” Maar toen ze terugkwam van een duik was er een andere medewerker bijgekomen, die vertelde dat dit ‘zomaar niet ging’. Ook de baas van Parnassia kwam erbij. “Hij zei dat mijn man daar niet zomaar kon gaan zitten zonder iets te bestellen”, vertelt de vrouw. “Maar mijn man is ernstig ziek en kán niet eten of drinken. Toen de eigenaar begon over het feit dat mijn man ‘niet eens kan praten’ en dat hij ‘wel wil weten wie hij op zijn terras heeft’, werd ik heel erg boos.

Update 08.30:

De eigenaar van de strandtent laat in een e-mail aan de redactie van Joop weten:

Net als elke strandtent hanteren wij de regel dat consumpties in ons restaurant en op ons terras verplicht zijn. Maar…zoals dat gebruikelijk is zijn er altijd uitzonderingen mogelijk op een regel; zo ook op deze. Natuurlijk zouden wij een ALS patiënt die niets kon bestellen ivm niet kunnen praten NOOIT wegsturen. De miscommunicatie over de man had voorkomen kunnen worden als de vrouw van deze zieke man even contact had opgenomen met de bedrijfsleiding en had geïnformeerd over de situatie. De man zou met open armen ontvangen zijn en wij hadden met liefde  de man in de gaten gehouden  ivm zijn welzijn. Helaas is dat niet gebeurt(sic). Wij hebben de miscommunicatie ter plekke op diverse manieren proberen op te lossen door een drankje en lunch aan te bieden. Maar er was geen communicatie mogelijk; ze wilden weg, maar zijn absoluut NIET weggestuurd. Wij hebben ze nog een uitrijkaart gegeven…..zodat ze het parkeerterrein kosteloos konden verlaten….. Wij betreuren dat dit gemis aan communicatie zoveel onnodige negatieve ophef heeft veroorzaakt en zullen er alles aan doen om dit op te lossen.

In NRC Handelsblad doet de vrouw van Pieter Steinz, Claartje Steinz, haar verhaal in een ‘Ikje’:

Update 8 augustus 
De Volkskrant pakte zaterdag uit met een opiniestuk van Meindert Fennema, gemeenteraadslid in Bloemendaal, waarin Fennema de eigenaren van de strandtent Parnassia beschuldigt van intimidatie. Het gaat daarbij om een slepend conflict tussen de broers Slewe en de gemeente waarin, volgens Fennema, de broers geen middel schromen om hun zin door te drijven. Fennema noemt dit conflict dan ook het bewijs dat: “[…] dat ook in Bloemendaal lokale politici het afleggen tegen gewiekste zakenlieden.” Rob Slewe heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie, na aanleiding van dit opiniestuk, wegens smaad en laster.

Ondertussen heeft Parnassia ook aangekondigd de dagopbrengst van zondag aan de ALS-stichting te doneren. 

Geef een reactie

Laatste reacties (37)