Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Streng immigratiebeleid ondermijnt vooruitgang'

  •  
30-12-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geim_300.jpg
Nobelprijswinnaar Andre Geim haalt fel uit naar Britse regering
De Britse conservatieve premier David Cameron slaat zo door met een strenger immigratiebeleid dat de wetenschap er schade door op loopt. Die kritiek uit de natuurkundige en Nobelprijswinnaar Sir Andre Geim.
Geim noemt tegenover de Britse krant The Independent on Sunday het immigratiebeleid van Cameron ‘stom’. Zo leidt de eis dat een migrant minimaal een inkomen van 31.000 pond, bijna 38.000 euro, moet verdienen er toe dat briljante jonge wetenschappers uit het buitenland niet meer naar Engeland kunnen komen. Geim stelt zelfs dat zijn baanbrekende ontdekkingen met grafeen , waarvoor hij in 2010 de Nobelprijs kreeg, onder de nieuwe regels niet meer tot stand kunnen komen. Geim werd overigens bekend met zijn experiment waarbij hij kikkers liet zweven.
Cameron wil de migratie terugdringen tot enige tienduizenden per jaar. Volgens sir Andre moet er onderscheid gemaakt worden tussen ‘slechte’ en ‘goede’ immigratie: “Er is verschil tussen iemand met een gezin van twintig personen die geen Engels spreken en slimme overzeese student.” De Britse regering maakt geen onderscheid tussen studenten en andere migranten. Sir Andre kwam in 1990 naar Engeland maar zou onder de nieuwe eisen niet toegelaten zijn. Een overheidsprogramma dat tot doel had 1000 topwetenschappers uit het buitenland te halen, bleef steken op 50 migranten omdat de rest het land niet binnen mocht.
cc-foto: Duncan Hull

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.