18

Strenge piet-handleiding voor personeel Albert Heijn

Supermarktketen komt met instructies om pietkritiek het hoofd te bieden

Medewerkers van Albert Heijn hebben strikte instructies gekregen over hoe om te gaan met kritiek op uitingen van Zwarte Piet in de winkel. ‘Blijf rustig en bel bij escalatie direct de politie’.

Dat meldt de Telegraaf dinsdag op basis van de betreffende handleiding. Het is de medewerkers van Albert Heijn niet toegestaan in discussie te gaan met klanten over Zwarte Piet zoals die door de supermarkt op producten en versieringen wordt afgebeeld. 

Albert Heijn stelt dat Zwarte Piet ‘hoe je het wendt of keert onderdeel van onze Sinterklaascultuur’ is. ‘Het kan zijn dat klanten uit jouw winkel zich niet in ons standpunt kunnen vinden. Geef aan dat we het oprecht vervelend vinden dat culturele gebruiken rondom het geliefde Sinterklaasfeest ook kwetsend kunnen zijn,’ staat in de handleiding te lezen. 

Wil de klant toch nog met de medewerker in discussie, dan zegt de handleiding: ‘Je kunt aangeven dat het inderdaad een ingewikkelde politieke discussie is en dat we hopen dat er uit het overleg tussen de politiek en belangenorganisaties een toekomstbestendige invulling van het Sinterklaasfeest komt.’

Eerder had de directie van Albert Heijn nog laten weten de beslissing over het wel of niet tonen van de compleet zwarte piet in de schoenen van de winkelmanagers te schuiven. Die mogen voortaan zelf weten of ze wel of geen pieten in hun winkel toelaten en zo ja, in welke vorm.

De winkels van Albert Heijn hebben zich overigens wel aan enkele regels te houden met betrekking tot hun verpakkingen:

‘Let op dat dit geen karikatuur is, maar een leuke, enthousiaste, hedendaagse Piet.’

cc-beeld: sulaco

Geef een reactie

Laatste reacties (18)