19

Strenger verbod op godslastering in Rusland

Godslastering strafbaar in Rusland... Nieuwe wet is reactie op protestlied van meidengroep Pussy Riot... Ook wet tegen homopropaganda aangenomen

Godslastering wordt strafbaar in Rusland. Vandaag heeft de Russische Staatsdoema daar een wet over aangenomen. Wie schuldig wordt bevonden van godslastering, kan een celstraf tot drie jaar krijgen.

De wet is een reactie op de actie van de meidengroep Pussy Riot. De drie zangeressen van de groep overvielen in 2012 de bezoekers van een Russisch-orthodoxe kathedraal in Moskou met een protestlied. In dat lied vroegen ze de maagd Maria om president Vladimir Poetin af te zetten. Hoewel de zangeressen vrij snel alweer op straat stonden na het zongen van hun lied, werden ze toch aangeklaagd wegens ‘vandalisme uit religieuze haat’. Twee van hen zitten een straf van twee jaar uit. De derde werd vrijgesproken.

Tegenstanders van de nieuwe wet vrezen dat er straks nog meer druk komt op de vrijheid van burgers om zich uit te spreken en hun mening te geven.

Afgeschaft in Nederland

In Nederland werd de wet op godslastering in maart dit jaar juist afgeschaft na een voorstel van D66 en de SP die vonden dat de wet een beperking van de vrijheid van meningsuiting was.

Op dezelfde dag waarop de wet op godslastering werd goedgekeurd, werd nog een omstreden wet aangenomen, namelijk de wet op homopropaganda. Die wet stelt ‘propaganda’ voor homoseksualiteit in het bijzijn van minderjarige strafbaar. Wie de wet overtreedt, krijgt een geldboete die kan oplopen tot 25.000 euro. De wet is bedoeld om minderjarigen te ‘beschermen’, maar critici en burgerrechtenactivisten voorspellen dat de wet alleen maar tot meer homohaat zal leiden.

 

CC foto: Fibonacci Blue

Geef een reactie

Laatste reacties (19)