15

Volgens deze psycholoog betekent stress dat je leven zin heeft

Kelly McGonigal probeert al jaren als psycholoog mensen een gelukkig, gezond leven te laten lijden. Daarom probeerde ze een groot gedeelte van haar carrière mensen zo veel mogelijk van stress en spanning vandaan te houden, vanwege de vermeende schadelijke effecten. Maar in een toespraak op de 99U conferentie in New York legde ze uit dat haar benadering de afgelopen jaren radicaal veranderd is.

Volgens McGonigal hoeft stress helemaal niet per sé slecht te zijn voor mensen en een aantal wetenschappers is het volledig met haar eens. Het kan namelijk ook betekenen dat je leven betekenis en zin heeft. Gestresste mensen maken zich over het algemeen namelijk zorgen over zaken die echt belangrijk voor ze zijn. Bijvoorbeeld een baan waar ze echt veel van zichzelf in stoppen, een doel dat ze echt heel graag willen bereiken of de zorg voor hun kinderen.

Je bewust worden van deze positieve kanten, kan volgens McGonigal ervoor zorgen dat je er veel beter mee om kunt gaan.

Veel te vaak, op momenten van stress, kijken we naar die stress als een teken dat we inadequaat zijn, of dat onze levens slecht voor ons zijn. Maar hoe je nadenkt over stress speelt een belangrijke rol in de invloed die het heeft op je welzijn.

De psychologe is op dit moment dan ook vooral bezig om haar patiënten ervan te overtuigen dat ze stress toe moeten laten, en minder weerstand moeten bieden. Stress is volgens haar namelijk uiteindelijk geen teken dat er iets mis is met je leven, maar juist dat je volledig geïnvesteerd bent in je leven en dat je belang hecht aan waar je mee bezig bent.

cc-foto: Matt Harris

Geef een reactie

Laatste reacties (15)