158

‘Strijd Dibi vs Sap schaadt GroenLinks’

Dibi wil verkiezingsstrijd a la CDA ... NRC voorspelt verkiezingsschade ... Dibi demonstreert met stropdas-act hoe je 'durft anders te zijn' ... Verschil met Sap zit hem in de stijl ... GroenLinks politicus omzeilt lastige vragen over inhoudelijke verschillen tussen hem en Sap

Tofik Dibi is er klaar voor de strijd voor het partijleiderschap van GroenLinks. Gisteren lanceerde hij op Twitter zijn campagne met de slogan ‘GroenLinks Bam!’. Dibi vindt dat GroenLinks er onvoldoende in slaagt mensen te raken.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Update dinsdag 09.00

Tofik Dibi wil een verkiezingsstrijd naar het voorbeeld van het CDA. De Volkskrant schrijft:

‘We gaan het CDA kopiëren’, zei GroenLinks-kandidaatlijsttrekker Tofik Dibi gisteren in het tv-programma Knevel & Van den Brink. Volgens hem zal GroenLinks debatten in het land gaan houden om een nieuwe lijsttrekker te kiezen, net zoals dat momenteel bij het CDA gebeurt.

Update 23:15

De Volkskrant:

Oud-partijvoorzitter Herman Meijer en voormalig Kamerlid Wijnand Duyvendak zien Tofik Dibi niet als de nieuwe lijsttrekker van GroenLinks. Dat zeiden zij vandaag in het NOS-programma Nieuwsuur.

Update 22:00

NRC Handelsblad (papieren editie) voorziet een interne strijd die GroenLinks in de verkiezingsstrijd waarschijnlijk ernstig zal beschadigen:

Dibi’s kandidatuur moet gezien worden als een motie van wantrouwen tegen Jolande Sap. Binnen de fractie, zo zeggen ingewijden, verzet Dibi zich al geruime tijd tegen haar koers. Hij is protegé van voormalig leider Femke Halsema, en zou Sap te veel ‘oud-links’ en te weinig vrijzinnig en liberaal vinden. 

(…) Hij wil, samen met Kamerleden als Jesse Klaver, Bruno Braakhuis en Mariko Peters, liever samenwerken met D66 en de rest van het politieke midden. 

Precies dat maakt Dibi’s kandidatuur raadselachtig. Met het ‘Lenteakkoord’ van twee weken geleden heeft Sap namelijk precies de richting gekozen die Tofik Dibi bepleit: het liberale midden van hervormen en bezuinigen. Inhoudelijk gezien kán hij zich niet verzetten tegen het pakket dat GroenLinks overeenkwam met VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie.

Volgens de krant leidt de strijd er toe dat Dibi zal verliezen maar Sap ernstig verzwakt de verkiezingen in gaat. Meer bij NRC Handelsblad: Dibi: mijn kandidatuur is geen motie van wantrouwen richting Sap

In een interview met De Volkskrant zegt Dibi:

‘Ik ben nu een boek aan het schrijven, ‘de Kroonfabriek’, waarin ik mijn ideeën uitleg. In Nederland wordt iedereen van wieg tot graf tegen minimale kosten door de verzorgingsstaat geleid. Dat geldt vooral voor het onderwijssysteem en de zorg. Dat noem ik maatschappelijke massaproductie. Ik wil juist dat afwijken van de norm ook wordt beloond. Ik bedoel zzp’ers die een afwijkende positie hebben op de arbeidsmarkt en bijvoorbeeld hun eigen pensioenvoorziening organiseren met een zogenaamd broodfonds. Of een school in Zandvoort die het onderwijs op haar eigen manier organiseert. De school is van 9 tot 5 open en er worden geen cijfers gegeven, maar toch functioneert het onderwijs goed. Dat is toch fantastisch! Maar omdat de instelling niet aan de regels voldoet, moet ze misschien sluiten. Ik hou juist een pleidooi v

Update 16.00 uur

‘Durf anders te zijn’, dat was de belangrijkste van Tofik Dibi bij zijn persconferentie. Hij denkt dat GroenLinks met hem als leider groter kan worden en tien zetels kan krijgen. In de laatste peiling van Maurice de Hond blijft GroenLinks steken op 7 zetels.

Het verschil tussen hem en Sap zet hem volgens Dibi niet in de ideeën, maar in de stijl. “Ik ben onorthodoxer, minder conventioneel dan Sap”, zei hij.

Om zijn ‘anders zijn’ te laten zien als Dibi een stropdas gekocht. Niet om hem zelf om te doen, maar hem op de grond te gooien. Hij zei:

Durf af van de norm en durf anders te zijn. Dat is het voornaamste idee achter de kandidaatstelling. Om anders te zijn, heeft GroenLinks iemand nodig die ook afwijkt van de norm en volgens hem is hij dat.

Volgens BNR-Nieuwradio verslaggever Hugo Reitsma kwam Dibi een beetje verlegen de zaal binnen.

“Dibi zegt dat hij ander persoon is dan Sap en dat is ook de manier waarmee hij de kritische vragen over of dit een dolksteek is in de rug van de huidige leider een beetje omzeild.

Zondag zei Dibi: 

“GroenLinks moet weer durven vooruit te lopen. Nog nooit was het optimistische en innovatieve verhaal van GroenLinks zo urgent. Juist nu moeten we voorbij de tegenstellingen tussen link en rechts, jong en oud en zwart en wit”, zei Dibi gisteren bij de bekendmaking van kandidatuur. 

Om 15.00 uur vandaag geeft het GroenLinks-Kamerlid een persconferentie om zijn kandidatuur toe te lichten. Zondag maakte hij al bekend dat hij ruimte wil scheppen voor een ‘nieuwe groene economie’. Op zijn vernieuwde Twitteraccount maakt Dibi ook bekend vanavond te gast te zijn bij de eerste seizoensaflevering van het tv-programma Knevel en Van der Brink.

Volkskrant: BAM! Tofik Dibi wil dat GroenLinks mensen weer gaat raken

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (158)