141

Strijd tussen de generaties?

Babyboomgeneratie staat op punt met pensioen te gaan. Vergrijzing dreigt wissel te trekken op samenleving. Trouw onderzoekt verhoudingen tussen generaties

De oudste babyboomers worden vanaf dit jaar 65 en staan op het punt officieel met pensioen te gaan. De jongere generatie moet het stokje overnemen. Aanleiding voor dagblad Trouw om de verhoudingen tussen de generaties te onderzoeken.

Hoe zal die machtsoverdracht verlopen? Zal die gepaard gaan met een generatiestrijd? Welke normen zullen sneuvelen, welke opbloeien? Deze vragen hoopt Trouw te beantwoorden aan de hand van ingezonden brieven en opiniestukken die binnenstromen telkens wanneer de krant een artikel plaatst over de posities van de generaties binnen de samenleving.

De vergrijzing dreigt een zware wissel te trekken op de economie en daarmee wellicht ook op de verhoudingen tussen de generaties. Het aantal 65-plussers is nu 2,5 miljoen. Als de ’vroege babyboomers’ uitgetreden zijn, in 2020, zijn dat er 3,3 miljoen. Daartegenover staan 9,9 miljoen mensen tussen de 20 en 64 jaar. In 2040, als ook de generatie X of ’late babyboomers zullen zijn uitgetreden, zijn er 4,5 miljoen 65-plussers in Nederland. De beroepsbevolking bestaat dan uit 9,2 miljoen mensen. Er zijn in 2040 dus maar twee keer zoveel werkenden als gepensioneerden. Nu zijn dat er nog vier keer zoveel, aldus Trouw.

Foto-cc: Edanley

Geef een reactie

Laatste reacties (141)