25

Stropers doden iconische olifant

De 45-jarige Satao, een van de grootste in Kenia, ontsnapte eerder nog aan de stropers

In het Keniaanse natuurpark Tsavo East hebben stropers een legendarische olifant gedood. Het minstens 45 jaar oude dier, Satao genaamd, had slagtanden die zo enorm waren dat ze tot aan de grond reikten. Daarom hadden de ivoorjagers het al eerder op hem voorzien, maar toen wist hij nog aan de dood te ontsnappen.


Satao was een van de laatste olifanten met zulke enorme slagtanden. Alle anderen zijn al door stropers te grazen genomen. Volgens dierenbeschermers zijn er vorig jaar in Afrika meer dan 20.000 olifanten gedood. De grootste zoogdieren die op het land leven worden onder meer op grote schaal omgebracht vanwege de vraag naar ivoor in China. Volgens CITES. het secretariaat van het Internationaal Verdrag over de handel in bedreigde soorten, treedt China de laatste tijd wel iets strenger op tegen die illegale handel.

Natuurbeschermers hebben 18 maanden lang intensief getracht Satao te behoeden voor de stropers, die met gps-apparatuur jacht maken op de dieren. In maart werd hij al eens getroffen door giftige pijlen maar toen slaagden dierenartsen er in hem op tijd te bereiken en te redden. Op 30 mei werd hij opnieuw beschoten en stierf hij. Zijn karkas werd twee dagen later ontdekt maar pas vrijdag wezen tests onomstotelijk uit dat het ging om de geliefde olifant die met zijn enorme gestalte de voorbije jaren duizenden safari-toeristen imponeerde. De stropers hadden zijn gezicht en tanden afgehakt.

Het gebied waar Satao leefde is zo’n duizend vierkante kilometer groot en zeer moeilijk tegen stropers te beschermen. In Kilifi, een resort aan de kust, heeft de Keniaanse Natuurbeschermingsdienst een man gearresteerd die het gif levert voor de pijlen van de stropers.

Tsavo Trust: Kwaheri Satao – Saying Goodbye To A Tsavo Icon

Geef een reactie

Laatste reacties (25)