25

Studenten blijven langer thuiswonen door leenstelsel

Niet alleen eerstejaars studenten, maar ook tweedejaars studenten blijven veelal bij hun ouders wonen. Oorzaak: de invoering van het leenstelsel. Lenen om te kunnen studeren is één ding, veel studenten willen niet nog meer bij moeten lenen om kamers te kunnen wonen. Dat blijkt uit cijfers van kenniscentrum voor studentenhuisvesting Kences. Het waarschuwt bovendien voor druk op het openbaar vervoer.

“Het lijkt me onwenselijk dat op kamers gaan iets voor de elite wordt”, waarschuwt Kences-directeur Ardin Mourik. Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt het zorgelijk. Tariw Sewbaransingh, LSVb-voorzitter:

Dit is een van de schadelijke gevolgen van de invoering van het leenstelsel. Het is goed voor de sociale vorming en de academische vorming om het huis uit te gaan. Nu kiezen studenten er niet voor vanwege de financiën.

Vorig studiejaar woonde 37 procent van de tweedejaars studenten op kamers. Bij de voorgaande lichting was dat nog 49 procent. Ook Sewbaransingh waarschuwt dat vooral kinderen van laagopgeleiden nu zullen besluiten om thuis te blijven wonen.

cc-foto: Amaury Henderick

Geef een reactie

Laatste reacties (25)