16

Studenten dagvaarden Staat om langstudeerboete

Volgens de studenten maakt Zijlstra studeren ieder jaar duurder: een gevaar voor het onderwijs

Een aantal studentenorganisaties hebben vandaag een rechtszaak aangespannen tegen de staat vanwege de volgens hen ‘ordinaire langstudeerderswet’. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) hebben woensdag een dagvaarding ingediend.

De langstudeerderswet die staatssecretaris Halbe Zijlstra invoerde, houdt in dat iedere student vanaf het collegejaar 2012-2013 meer dan een jaar vertraging oploopt tijdens zijn bachelor- of masterstudie, 3000 euro moet betalen bovenop het collegegeld.

De studenten vinden de boete onterecht omdat het bedrag niet wordt geïndexeerd. “Dat wil zeggen dat het elk jaar wat duurder wordt”, aldus ISO-voorzitter Sebastiaan Hameleers in De Pers.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra heeft de maatregel als collegegeldverhoging aan de Tweede Kamer gepresenteerd, terwijl de fiscale aftrekbaarheid van het verhoogde collegegeld niet mogelijk is. Het blijkt dus over een ordinaire boete te gaan”, aldus Hameleers.

De langstudeerboete is volgende studenten een gevaar voor het onderwijs omdat die de toegang steeds moeilijker maakt. Bovendien vinden de studenten het niet kunnen dat Zijlstra de boete midden in het studiejaar kan invoeren.

DePers: Studenten slepen Staat voor de rechter

cc-foto: Jos van Zetten
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (16)