30

Studenten kunnen netto gratis zorgverzekering afsluiten

Wie de laagste studentenpremie betaalt en de maximale zorgtoeslag krijgt, kan er netto zelfs op verdienen

Vanaf volgend jaar kunnen studenten een zorgverzekering afsluiten die slechts 57,92 euro kost. Dat is de laagste zorgpremie in Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door de Landelijke Studenten Vakbond. Wie de Beter Af Selectief-polis afsluit, kan echter niet altijd bij elk ziekenhuis of zorgverlener terecht, maar daartegenover staat een lagere premie. Wie de allerlaagste premie betaalt en de maximale zorgtoeslag ontvangt, kan er zelfs geld aan verdienen. Dat meldt NOS.

De verzekering is opgezet door de Landelijke Studenten Vakbond, het Interstedelijk Studentenoverleg en Zilverenkruis Achmea. In het premiebedrag zit een extra korting van tien procent voor studenten.

Peter Ruys van vergelijkingssite Zorgkiezer.nl laat weten dat studenten netto geld over kunnen houden aan de verzekering. Volgens hem zet de studentenverzekering de solidariteit in het zorgstelsel verder onder druk. Gezonde mensen betalen steeds minder premie, waardoor de premies voor mensen die veel zorg nodig hebben juist stijgt.

Sinds 2006 is er meer marktwerking in de zorg gekomen. Het idee hierachter is de zorgverzekeraars, zorgaanbieders en patiënten meer vrijheid te geven. De vraag naar zorg is onder meer door de vergrijzing toegenomen. Hogere druk op de algehele gezondheidszorg betekende ook hogere kosten. Door middel van marktwerking hoopte men betaalbare en bereikbare zorg voor iedereen te kunnen blijven garanderen. Door invoering van de marktwerking is een groot deel van de solidariteit uit het oude stelsel echter minder vanzelfsprekend.

NOS: Zorgverzekering student netto gratis

cc-foto: Floris Droes

Geef een reactie

Laatste reacties (30)