37

Studenten psychologie zijn socialer dan studenten economie

Meeste economen zijn individualist, meeste psychologen 'prosociaal'

Studenten die kiezen voor een studie psychologie blijken een stuk socialer te zijn dan mensen die kiezen voor een economische studie.

Dit blijkt uit recent onderzoek van sociaal psycholoog Paul van Lange (Vrije Universiteit Amsterdam) en collega’s van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Singapore Management University, zo meldt De Telegraaf. Het onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd in het tijdschrift Personality and Individual Differences.

Verder blijkt dat psychologiestudenten zich vaker vrijwillig aanmelden als proefpersoon bij wetenschappelijk onderzoek. Sociale mensen (zogenoemde ‘prosocialen’) die oog hebben voor de belangen van anderen melden zich eerder aan als gratis proefpersoon voor onderzoek dan mensen die vooral oog hebben voor hun eigen belang (zogenoemde individualisten) of zich vooral afvragen of ze wel meer krijgen dan anderen (zogenoemde competitieven).

Bij psychologie is de meerderheid prosociaal (57%), gevolgd door individualisten (37%) en competitieven (6%). Bij economie zijn de individualisten de grootste groep (47%), gevolgd door prosocialen (47%) en competitieven (17%).

Geef een reactie

Laatste reacties (37)