Laatste update 21:34
23

Studenten slikken krokodillentranen Segers om studieschuld niet

Studenten zijn boos op ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen sprak Segers zijn ongerustheid uit over toenemende schulden onder studenten. Die krokodillentranen vielen slecht bij studentenorganisaties, het is immers de coalitie waar de ChristenUnie deel van uitmaakt die het leenstelsel voor studenten steunt.

‘Waar ik me grote zorgen over maak, zijn de steeds verder stijgende schulden die studenten aangaan,’ zei Segers, die erop wees dat de studieschuld elke seconde met 55 euro stijgt. ‘Dat wordt in toenemende mate een molensteen om de nek van onze jongste generatie.’

Dat kan Segers wel zeggen, laat het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) nu weten in een open brief aan de CU-fractievoorzitter’, maar het is toch echt dit kabinet dat verantwoordelijk is voor ‘duizenden euro’s aan extra schulden voor studenten’.

De ChristenUnie heeft zich overigens altijd uitgesproken tegen het inwisselen van de basisbeurs voor het leenstelsel. Het kabinet-Rutte III heeft met de ChristenUnie in de gelederen niet alleen de basisbeurs niet teruggebracht, maar de rente op studieschuld voor tien in plaats van vijf jaar vastgezet, met als gevolg dat de rente stijgt. De ChristenUnie sust zijn geweten door daarbij te zeggen dat het collegegeld voor eerstejaars wel is gehalveerd, maar dat is slechts een pleister op de wonde, vindt het ISO: ‘Waar de halvering van het collegegeld één jaar betreft, krijgen studenten 35 jaar lang hogere schulden.’

De jongerenorganisaties van alle vier de coalitiepartijen hebben er samen met enkele van hun collega-jongerenorganisaties bij het kabinet op aangedrongen af te zien van de hogere rente. Het ISO wil dat Segers zich inzet om zijn zorgen niet alleen uit te spreken, maar ook om te zetten in beleid om de nadelige gevolgen van het leenstelsel tegen te gaan.

Bron: AD

Geef een reactie

Laatste reacties (23)