11

Studentenbezetting Bungehuis beëindigd door ME

Bungehuis ontruimd, 46 aanhoudingen verricht ... Spuistraat afgezet met ME-bussen, sympathisanten worden door politie te paard weggedreven

De bezetting van het Bungehuis in Amsterdam lijkt voorbij, naar schatting zijn twintig studenten die het Bungehuis nog niet vrijwillig hadden verlaten één voor één door de politie gearresteerd en geboeid afgevoerd. In totaal zijn er drie busjes met arrestanten bij het faculteitsgebouw vandaan gereden. Na de ontruiming werd het voor de deur nog even onrustig, waarbij een student gewond raakte toen een politiepaard op zijn voet ging staan. De overige studenten en sympathisanten werden gesommeerd de straat voor het Bungehuis te verlaten. Mensen die dat weigerden of de weg blokkeerden door te blijven zitten, liepen het risico gearresteerd te worden. In de straten rondom het gebouw wordt nog steeds gedemonstreerd en blijft het onrustig.


Update 13.45 uur:
Volgens de politie zijn er bij de ontruiming van het Bungehuis en het gebied eromheen in totaal 46 aanhoudingen verricht.

Studenten bezetten het Bungehuis, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA), al meer dan een week. Zij eisten meer inspraak van studenten en docenten. De UvA spande een kort geding aan om de activisten uit het gebouw te krijgen. De rechter bepaalde donderdag dat de studenten moesten vertrekken en 1000 euro boete per dag moesten betalen wanneer ze dat weigerden. Toch zijn de studenten, verenigd in ‘De Nieuwe Universiteit’, niet van plan hun verzet te staken:

De UvA heeft nooit serieus naar hun plannen willen luisteren, maar ons alleen met financiële en dreiging van geweld onder druk willen zetten. De Nieuwe Universiteit voelt zich dan ook genoodzaakt het verzet met hand en tand voort te zetten. Wij zullen ons altijd blijven inzetten voor een democratischer en transparanter hoger onderwijs systeem.”

Na een mislukt overleg kondigde burgemeester Eberhard van der Laan maandagavond aan snel tot ontruiming te zullen overgaan. Het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA), een delegatie van de actievoerders en de burgemeester spraken drie uur vergeefs met elkaar.

Cc-foto: @FoliaWeb

Geef een reactie

Laatste reacties (11)