Laatste update 15:38
74

Studentencorps Eindhoven: ‘De wil van de vrouw doet er #nietoe’

De Technische Universiteit Eindhoven (TUE) heeft de subsidie van het Eindhovens Studenten Corps ingetrokken nadat een dispuut van de vereniging een Carnavalsfeest organiseerde met het thema: ‘De wil van de vrouw doet er #nietoo’.

Het Eindhovens Studenten Corps heeft zich gedistantieerd van dispuut Aleph dat het jaarlijkse feest organiseerd. In de uitnodiging die enkele dagen geleden op Facebook werd geplaatst en inmiddels verwijderd is stond:

Wij van Aleph weten natuurlijk, net als de rest, dat vrouwen tijdens carnaval geen zeggenschap hebben over hun eigen lichaam. (…) Van groepensex tot kinderlokken, bij welk schandaal raak jij betrokken?

en

Dat wij sinds 1958 vrouwen ongevraagd mogen betasten is een luxe waar andere mannen niet van mee kunnen genieten. Wanneer een man ongevraagd aan een vrouw zit wordt dit hem niet in dank afgenomen. Tot voor kort zijn zij hier altijd goed mee weg gekomen. Echter is het zwakkere geslacht een tegenbeweging gestart onder de naam #metoo. Verschillende vrouwen vragen op deze manier aandacht voor hun ongewenste intimiteiten. Om onze tradities in stand te kunnen houden moeten we hier uiteraard een stokje voor steken. En wat is hier nou een beter moment voor dan Aleph carnaval.

Hoelang het corps haar subsidie kwijtraakt is nog niet duidelijk. Barend Pelgrim verklaart namens de TUE aan de NOS:

Dit jaar heeft het dispuut flink de plank misgeslagen met hun carnavalsfeest. Zeker in een tijd als deze, waarin er met een vergrootglas naar verenigingen wordt gekeken door de maatschappij, moet je dit soort uitingen gewoon niet doen. Normaal is het een keurig en aardig corps, maar dit is zo verkeerd. We zijn in afwachting van wat er precies gaat gebeuren. Het corps zelf neemt ook maatregelen. Ze roepen hun eigen onafhankelijke rechtsprekend college van oud-leden bij elkaar en we wachten ook af wat daar uitkomt.

Update 15.30
Het dispuut Aleph biedt na de ontstane commotie de excuses aan.

We realiseren dat we dit keer te ver zijn gegaan. We hadden nooit voor dit onderwerp mogen kiezen en de toon en taal in de facebook-uitnodiging zijn onbetamelijk […] Laat dit een goede en harde les zijn voor het dispuut […] We begrijpen dat we de goede naam van de opleidingen hebben geschaad met onze teksten. We staan 100% achter het besluit dat het feest is afgelast.

Afbeelding: screenshot Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (74)