32

Studentencorps Vindicat niet meer welkom op universiteit en hogeschool

Studentenvereniging Vindicat krijgt voor het komende jaar geen accreditatie van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool. Dat houdt in dat het corps niet in aanmerking komt voor de bestuursbeurs en niet meer wordt uitgenodigd voor officiële gelegenheden. De cultuur van geweld en vernederingen waardoor Vindicat meermaals in opspraak raakte is volgens de scholen onvoldoende aangepakt.

Een aanzienlijk deel van de leden ervaart de cultuur binnen Vindicat als ‘onveilig’. In het rapport van de accreditatiecommissie staat verder dat ‘bij incidenten nog steeds de regels van het interne rechtssysteem aangehouden, in plaats van de overeengekomen accreditatiestandaarden.’ Ook schrijven zij: ‘Het urgentiegevoel om overmatig alcoholgebruik bij Vindicat aan te pakken lijkt te ontbreken. Daarnaast is nog onvoldoende sprake van een alcoholvrije/ nuchtere leiding tijdens de introductie.’

De commissie werd ingesteld na meerdere incidenten bij Vindicat, waaronder het ernstig gewond raken van een student in 2016 nadat tijdens de ontgroening een ander lid op zijn hoofd was gaan staan. Er werd beterschap beloofd, maar dat werd niet nagekomen. Afgelopen jaar kwam Vindicat opnieuw meerdere malen negatief in het nieuws, onder meer door het vernielen van een sushirestaurant en een sportcomplex. Eind 2017 werd opnieuw een lid van Vindicat mishandeld door twee andere leden. Vindicat verzuimde vervolgens die mishandeling te melden.

Bron: RTV Noord / cc-foto: Wikipedia

Geef een reactie

Laatste reacties (32)