5

Studentenprotest in Chili loopt uit op rellen

VIDEO: Protest voor beter onderwijs is al twee maanden aan de gang

In Santiago zijn tienduizenden studenten dinsdag de straat op gegaan om te protesteren voor beter onderwijs. De protestmars was vreedzaam totdat groepjes gemaskerde jongeren auto’s in brand staken en winkels begonnen te plunderen. De politie moest optreden met traangas en waterkanonnen.


De Chilenen protesteren al twee maanden voor meer investeringen in het onderwijs. Ze eisen dat de centrumrechtse regering van Sebastian Pinera het nationale schoolsysteem weer onder zijn beheer neemt. Vorige week liep ook al een protest uit de hand. Daarbij werden 900 betogers opgepakt.

Het onderwijs in Chili is niet meer wat het geweest is. Het nationale schoolsysteem is ten tijde van het militaire regime van generaal Augusto Pinochet opgebroken en overgedragen aan de gemeentelijke autoriteiten. Daardoor zijn grote verschillen in niveaus ontstaan. Scholen in arme gemeenten hebben het moeilijk om het gemiddelde leerniveau bij te benen. Scholen zouden ondergefinancierd worden en daardoor zijn er grote verschillen in resultaten ontstaan.

Lees meer op Joop: Tienduizenden op de been in Chili voor beter onderwijs
NOS: Rellen bij studentenprotest in Chili

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (5)