35

Studie: internettrollen zijn narcistische, sadistische psychopaten

Hoe groter het aantal uren dat iemand dagelijks online commentaar levert, hoe hoger de kans op persoonlijkheidsstoornissen 

Wetenschappers ontdekken steeds meer over het fenomeen online trolling. Hoewel slechts een klein deel van internetgebruikers aan trolling doet, heeft dat kleine groepje veel invloed op hoe de rest online debat ervaart en zelfs op hoe informatie wordt verwerkt. Onderzoekers van de Universiteit van Manitoba doken daarom in de psyche van zelfverklaarde trollen en ontdekten een sterk verband met persoonlijkheidsstoornissen.

Slechts 5,6 procent van de deelnemers aan het onderzoek gaf aan trollen plezierig te vinden, tegenover 41,3 procent van de respondenten die het liefst helemaal geen online discussies wilde aangaan. Opmerkelijk was dat er een significant verband werd gevonden tussen trollengedrag en narcistische, manipulatieve, psychopatische en sadistische eigenschappen. 

Ook werd een relatie zichtbaar tussen bovenstaande eigenschappen (narcisme uitgezonderd) en de hoeveelheid tijd die iemand, per dag, doorbracht aan het reageren op internet. Over het geheel genomen was de correlatie tussen sadisme en trollinggedrag het sterkst. De onderzoekers schreven:

Zowel trollen als sadisten beleven sadistisch plezier aan de grieven van anderen. Sadisten willen gewoon plezier maken en het internet is hun speeltuin.

De onderzoekers hebben echter nog geen zicht op een oplossing voor de onrust/overlast die trollen veroorzaken. Erin Buckles, primair auteur van de studie, zegt daarover:

Uiteindelijk zal de aantrekkingskracht van trolling te sterk kunnen blijken voor sadisten, die hoogstwaarschijnlijk weinig gelegenheid hebben om hun sadistische interesses op een sociaal-wenselijke manier te uiten.

cc-foto: Tristan Schmurr

Geef een reactie

Laatste reacties (35)