145

Studie linkt laag IQ aan conservatisme en racisme

IQ-test krijgt er een emotionele lading bij ... Provocatieve studie duwt conservatieven in het verdomhoekje...Emile Ratelband blijft positief

Mensen met een laag IQ zijn eerder geneigd tot racisme. De onderzoekers van de Brock Universiteit in het Canadese Ontario trekken de lijn ver door vinden conservatieven. Volgens hoofdonderzoeker Dr. Gordon Hodson voelen mensen met een laag IQ zich sneller aangetrokken tot een conservatief gedachtegoed omdat ze ‘structuur en orde’ zoeken. Omdat de conservatieve ideologie tegen verandering is, worden sneller vooroordelen ontwikkeld en dat alles zou weer leiden tot racisme.


Conservatieven in Amerika hebben woedend gereageerd op de resultaten van het onderzoek. Psychologen over de hele wereld zijn het nog niet met elkaar eens of IQ-testen werkelijk de intelligentie van een persoon meten. Om die reden vinden zij dat het onderzoek niet gepubliceerd had mogen worden in de Psychological Science. Ook vinden ze dat de onderzoeksresultaten verkeerd geïnterpreteerd zijn.

De Huffington Post vroeg psycholoog Dr. Brian Nosek van de Universiteit van Virginia, faculteit Psychologie, om een reactie. Hij bevestigt de bevindinge uit het onderzoek.

De realiteit is ingewikkeld en rommelig. […] Ideologieën maken korte metten met dat rommelige en komen met een simpele oplossing. Het is dus niet verrassend dat mensen met minder cognitieve capaciteit zich sneller aangetrokken voelen tot een ideologie die de wereld voor hen vereenvoudigt.

Nosek plaatst echter ook de kanttekening dat het niet alleen het conservatisme is waar mensen met een laag IQ zich toe aangetrokken kunnen voelen. Hetzelfde geldt volgens hem ook voor het liberalisme, want ook liberalen hebben ideologieën die complexe materie vereenvoudigen.

Na publicatie van het onderzoek brak er op internet een verhitte discussie los over IQ-testen. Nederlanders die voor het programma De Nationale IQ-test waren uitgenodigd moeten sterk in hun schoenen hebben gestaan. Emile Ratelband leek dan ook opgelucht toen hij door 3FM DJ’s Coen & Sander werd afgebeld. Het was echter een grap, maar de positieve Ratelband nam het sympathiek op. ‘Als het goed is, is het goed en zo niet, dan is het ook goed.’

Huffington Post: Intelligence Study Links Low I.Q. To Prejudice, Racism, Conservatism
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (145)