12

Studievereniging past liedjes aan na klachten over ‘verkrachtingsfantasieën en vrouwenhaat’

Ouders van eerstejaarsstudenten van de studievereniging Utrechtse Aardwetenschappen Vereniging (UAV) hebben aan de bel getrokken over seksistische liedjes die werden gezongen tijdens het introductieweekend. Dat meldt NRC. In een brief aan de voorzitter van UAV spreken zij zich uit tegen het ‘walgelijke’ en ‘ontoelaatbare seksisme, vrouwenhaat en verkrachtingsfantasieën’ die uit de teksten spreken. NRC schrijft:

In vijf van die liedjes worden vrouwen „veldwerksletten” of „kuthoeren” genoemd. Andere liederen gaan vooral over seks en drank, zoals Te lam om te zingen, waarin mannen zeggen: „Mijn moker is mijn derde been / Ik ram er stenen mee kapot / Maar ’k douw ’m liever in je grot.” Dat vindt het meisje „wonderbaar”, blijkt later in het lied, maar wel wat „raar”. „Want ik ben pas veertien jaar.” Een lied als Viva vagina, waarin de vrouw „begint te braken, over mijn hele mallemoer” en de „vuile veldwerkhoer” daardoor de piemel „smerig” maakt, vinden de ouders „schandalig”.

Het bestuur was zich van geen kwaad bewust, maar heeft toch besloten om de woorden ‘hoer’ en ‘slet’ uit de zangbundel te schrappen. Student en verenigingsvoorzitter Marleen Ketelaars:

Het zijn gewoon woorden op papier die zeker niet serieus genomen moeten worden. Zoals een vierjarige lacht om poep-en-piesgrapjes, zo lacht een student om seks… Het bestuur is na meerdere gesprekken tot de conclusie gekomen dat de woorden ‘hoer’ en ‘slet’ uit de bundel moeten. Daarmee denigreer je de vrouw. Dat kan gewoon niet. De maatschappij verandert.

Het faculteitsbestuur van de Universiteit Utrecht (UU) noemt de teksten ‘onaanvaardbaar en ontoelaatbaar’ en heeft de financiering van de studievereniging opgeschort in afwachting van onafhankelijk onderzoek.

Cc-foto: tonko43

Geef een reactie

Laatste reacties (12)