Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Sub-sahara Afrika' glijdt financieel onderuit

  •  
08-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ebola.jpg
Voedsel onbereikbaar en onbetaalbaar door Ebola ... Inwoners begonnen met hamsteren ...   Buitenlandse handel ligt praktisch stil
De gevolgen van de ebola-epidemie worden schrikbarend zichtbaar. Liberia, Guinee en Sierra Leone schreeuwen om financiële hulp. Doordat de landsgrenzen potdicht zitten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, dreigt de handel vrijwel tot stilstand te komen. Dit meldt de Volkskrant.
De situatie is extra schrijnend doordat inwoners 80 procent van hun inkomen besteden aan voedsel. De prijsstijging van voedsel is een genadeloze klap voor ze. Velen zijn daarom ook al gaan hamsteren, wat de situatie alleen maar verergert.
President Jim Yong Kim van de Wereldbank waarschuwde afgelopen weekeinde dat niet alleen ‘tienduizenden levens, maar ook de toekomst van de hele regio en de met veel inspanningen verworven verbeteringen van de gezondheidszorg en economie ongedaan dreigen te worden gemaakt door ebola.’
De regio kampt met een groot gebrek aan arbeidskrachten waardoor er dit jaar waarschijnlijk een lagere opbrengst is van palmolie, cacao en rubber. De koopkracht van mensen zal daardoor een enorme klap krijgen. Ook de mijnbouw schudt op zijn grondvesten. Zo heeft London Mining Company een groot deel van het personeel uit Sierra Leone teruggehaald. De koers van het aandeel is op de Londense beurs met 60 procent gedaald.
Donald Kaberuka van de African Development Bank:
De inkomsten zijn gedaald, de markten werken niet meer, de luchtvaartmaatschappijen komen niet meer, de wisselkoersen zijn gekelderd en de zakenmensen zijn weg. Dit is allemaal heel, heel schadelijk.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.