11

‘Sub-sahara Afrika’ glijdt financieel onderuit

Voedsel onbereikbaar en onbetaalbaar door Ebola ... Inwoners begonnen met hamsteren ...   Buitenlandse handel ligt praktisch stil

De gevolgen van de ebola-epidemie worden schrikbarend zichtbaar. Liberia, Guinee en Sierra Leone schreeuwen om financiële hulp. Doordat de landsgrenzen potdicht zitten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, dreigt de handel vrijwel tot stilstand te komen. Dit meldt de Volkskrant.

Liberia, Guinee en Sierra Leone worden beschouwd als de zwaarst getroffen landen, en er staat hen een volledige economische instorting te wachten doordat ze geïsoleerd zijn. De belangrijkste inkomstenbron is buitenlandse handel in rubber en hout en de import van consumptiegoederen en voedsel. Zo is de prijs van cassave sinds augustus met ruim 175 procent gestegen.

De situatie is extra schrijnend doordat inwoners 80 procent van hun inkomen besteden aan voedsel. De prijsstijging van voedsel is een genadeloze klap voor ze. Velen zijn daarom ook al gaan hamsteren, wat de situatie alleen maar verergert.

President Jim Yong Kim van de Wereldbank waarschuwde afgelopen weekeinde dat niet alleen ‘tienduizenden levens, maar ook de toekomst van de hele regio en de met veel inspanningen verworven verbeteringen van de gezondheidszorg en economie ongedaan dreigen te worden gemaakt door ebola.’

De regio kampt met een groot gebrek aan arbeidskrachten waardoor er dit jaar waarschijnlijk een lagere opbrengst is van palmolie, cacao en rubber. De koopkracht van mensen zal daardoor een enorme klap krijgen. Ook de mijnbouw schudt op zijn grondvesten. Zo heeft London Mining Company een groot deel van het personeel uit Sierra Leone teruggehaald. De koers van het aandeel is op de Londense beurs met 60 procent gedaald.

Donald Kaberuka van de African Development Bank:

De inkomsten zijn gedaald, de markten werken niet meer, de luchtvaartmaatschappijen komen niet meer, de wisselkoersen zijn gekelderd en de zakenmensen zijn weg. Dit is allemaal heel, heel schadelijk.

Bron: Volkskrant Ebola treft ook Afrikaanse economieën: volledige instorting dreigt

CC-foto: Flickr European Commission DG ECHO

Geef een reactie

Laatste reacties (11)