91

Subsidies fossiele industrie kosten meer dan zorg

IMF: subsidies fossiele brandstoffen kosten overheden wereldwijd dit jaar alleen al 4.6 biljoen euro, 10 miljoen dollar per minuut

Hoewel er graag geklaagd mag worden over subsidies voor ‘groene’ energie-alternatieven als windmolens en zonnecellen, blijkt de fossiele industrie nog steeds veruit de meeste staatssteun te verbranden. Overheden geven dit jaar maar liefst 4.650 miljard euro uit aan ‘subsidies’ voor fossiele brandstoffen, een groter bedrag dan aan gezondheidszorg wordt gespendeerd. Dat meldt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een nieuw rapport.

Het IMF rekent in haar laatste rapport ook de kosten mee die overheden maken vanwege vervuiling en de daaruit resulterende gezondheidsschade voor de bevolking, daarom liggen de geschatte bedragen aanzienlijk hoger. Volgens het instituut kunnen grote voordelen behaald worden door de subsidies af te schaffen en eindgebruikers de werkelijke kosten van de brandstoffen in rekening te brengen. De wereldwijde CO2-productie zou met 20 procent kunnen worden teruggebracht, regeringen zouden 2,9 biljoen extra belastinginkomsten realiseren en de wereldwijde welvaart zou met 1,8 biljoen dollar (2,2 procent van het huidige BNP) stijgen.

China en de Verenigde Staten sponsoren samen meer dan de helft van het subsidiebedrag. China geeftin totaal 2,3 biljoen dollar uit, de VS 699 miljard. Volgens het IMF raakt het grootse deel van de door fossiele brandstoffen veroorzaakte schade de eigen bevolking van deze landen, waardoor het stoppen van de subsidie in hun eigen belang is.

Geef een reactie

Laatste reacties (91)