17

Subsidies voor boeren slecht voor klimaat en gezondheid

Wereldwijd maken belastingbetalers elke minuut ruim een miljoen dollar over aan de agrarische sector. Van die subsidies komt slechts 1 procent ten goede aan het milieu. Een veel groter deel van de overheidssteun aan de boeren gaat juist ten koste van het milieu. Dat blijkt uit een rapport van The Food and Land Use Coalition (FOLU).

Volgens de opstellers van het rapport leidt de jaarlijkse wereldwijde subsidie van 700 miljard dollar tot een verergering van de klimaatcrisis, meer ontbossing en een achteruitgang van de biodiversiteit. Jeremy Oppenheim van FOLU noemt het tegenover The Guardian ‘gestoord’ dat er maar een zeer beperkt deel van de subsidies gaat naar het bevorderen van milieuvriendelijke landbouw.

Ook heeft de ruimhartige subsidiëring van de veeteelt negatieve gevolgen voor de volksgezondheid. Omdat vlees zo goedkoop is, eet menigeen er inmiddels te veel van. Oppenheim: “We konden geen enkel voorbeeld vinden waarbij overheden fiscale instrumenten inzetten om het aanbod van gezonder en voedzamer eten te ondersteunen.”

Wetenschappers pleitten begin dit jaar in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet voor een dieet met veel minder vlees en suiker, en meer groenten, fruit, noten en granen. Volgens hen is dat zowel goed voor de volksgezondheid als voor de planeet.

Cc-foto: Pixabay

Geef een reactie

Laatste reacties (17)