2

Successen voor de FNV bij de Bijenkorf en op Schiphol

De zogenaamde wall of fame, een muur waarop foto’s te zien zijn van werknemers van De Bijenkorf in Amsterdam die ‘tienen’ scoren bij klanten, gaat verdwijnen. Ook hoeft klanten niet langer gevraagd te worden een feedbackformulier over het betreffende personeelslid in te vullen. FNV-leden hadden hun zorgen geuit bij de directie van de winkel over de in hun ogen oprukkende ratingcultuur. Het aan klanten moeten vragen hoe zij hen zouden beoordelen werd als gênant ervaren.

Onderhandelaar namens de FNV, Linda Vermeulen, is erg trots op de afspraken. ‘Dit is een overwinning van onze leden in De Bijenkorf.’ Of de winkelketen ook bij haar andere vestigingen de wall of fame gaat verwijderen is nog niet duidelijk. Het gaat om een uit de Verenigde Staten overgewaaid fenomeen.

Even verderop, op luchthaven Schiphol, was er ook al succes voor de FNV. De werkonderbrekingen door bagage-afhandelaars op Schiphol hebben haar vruchten afgeworpen: vanaf 2020 komt er een cao voor de gehele sector. Hierin wordt een streven opgenomen naar een basissalaris van 130 procent van het minimumloon. Daarnaast worden werknemers beter beschermd bij contractwisseling tussen de afhandelingsbedrijven waardoor men zekerder is van een baan. In de afgelopen periode werd er meerdere malen actiegevoerd voor loonstijging en werkdrukverlichting.

Leen van der List van FNV Luchtvaart: ‘Wanneer alle afhandelbedrijven aan dezelfde eisen moeten voldoen, wordt het onmogelijk te concurreren op arbeidsvoorwaarden. Die concurrentie is een groot probleem op Schiphol: we zien dit ook bij de luchtvaartmaatschappijen en de beveiliging. Het moet allemaal steeds goedkoper, waardoor er steeds minder geld voor de werknemers is. De totstandkoming van deze sector-cao is een historisch moment: zo stoppen we de race naar beneden.’

Hoewel afhandelbedrijven Menzies en Swissport dus kozen voor een middenweg, houdt Aviapartner vooralsnog de poot stijf. ‘Voor Aviapartner hebben we de volgende boodschap: Sluit u aan bij de gemaakte afspraken en kom tegemoet aan de eisen van de FNV-leden bij Aviapartner. Doet u dat niet, dan volgen er werkonderbrekingen’, aldus vakbondsbestuurder Asmae Hajjari.

Cc-foto: RNW.org

Geef een reactie

Laatste reacties (2)