149

Suflul-plan SP-PVV mislukt

Partijen wilden met eindeloos vergaderen wetsvoorstellen vertragen ... Kamervoorzitter Verbeet ruimt extra vergaderdag in ... PVV'er Bosma baalt, moet urenlange zitting nu zelf leiden

Het leek zo’n geniale ingeving van de PVV en SP, het besluit over de nieuwe zorgwet net zo lang vertragen tot het uitgesteld zou moeten worden tot na de verkiezingen. Dat doen halsstarrige Amerikaanse politici immers ook. Dus hadden de Tweede Kamerfracties respectievelijk acht en zeven uur spreektijd aangevraagd in het debat. Die tijd krijgen ze ook, maar – verrassing! – dan wel op maandag, een dag waarop de Kamer normaal niet debatteert. Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet heeft de extra dag ingepland. Dankzij deze zet loopt de procedure geen vertraging op, meldt de Volkskrant vrijdag. En om het feest compleet te maken laat Kamervoorzitter Gerdi Verbeet zich vervangen door… PVV’er Martin Bosma.

PVV-Kamerlid Martin Bosma reageert in de Volkskrant teleurgesteld:

Wij hadden gehoopt het onderwerp van de agenda te duwen. Filibusteren, naar Amerikaans model, maar dat lukt dus niet. Met deze uitkomst ben ik niet blij. Ik moet die vergadering nog voorzitten ook. Ik neem een goed boek mee.

De PVV had ook nog een verzoek ingediend voor een ‘Verenigde Vergadering’, een bijeenkomst van Eerste én Tweede Kamer, over de Nederlandse deelname aan het Europese noodfonds ESM. Ook dat verzoek wordt niet gehonoreerd. Het ESM valt volgens Senaatsvoorzitter Fred de Graaf niet onder de onderwerpen waarvoor volgens de grondwet een Verenigde Vergadering bijeenkomt. Zo’n vergadering is zeer uitzonderlijk en komt alleen voor bij zaken als een koninklijk huwelijk of het in oorlog verklaren van het Koninkrijk, aldus de Volkskrant.

De SP zegt de spreektijd nodig te hebben om de burger een stem te geven. De socialisten willen tijdens de vergadering ingezamelde klachten van bezorgde burgers gaan voorlezen. SP’er Renske Leijten noemt het met name “ondemocratisch” dat de verhoging van het eigen risico in hoog tempo door beide Kamers wordt geloodst.

Eerder op Joop: Waar komt de filibuster vandaan?

Volkskrant: Filibusterpogingen PVV en SP lopen spaak

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (149)