5

‘Super Mario’ Monti duikt toch in Italiaanse verkiezingsstrijd

UPDATE: Premier Monti biedt officieel zijn ontslag aan ... Hij wil opnieuw premier worden

De Italiaanse premier Monti wil die functie toch wel wat langer uitoefenen. De kranten Corriere della Sera en La Repubblica melden dat hij zich kandidaat stelt voor de parlementsverkiezingen. Monti zou met een eigen lijst willen komen. Bij zijn aantreden eind vorig jaar had hij gezegd dat hij slechts tijdelijk premier wilde zijn om Italië met hervormingsmaatregelen door de crisis te loodsen.

Update 19.46 uur

De Italiaanse premier heeft vanavond officieel zijn ontslag en dat van de regering aangeboden.

Eerder

Monti wordt gesteund door centrumpartijen en overgelopen partijleden van Berlusconi’s centrumrechtse PdL-partij, zo meldt ook de NOS op basis van de berichten uit Italië. De partijen zouden het premierschap aan Monti gunnen als ze bij elkaar voldoende stemmen halen. Of zij dat halen is nog maar de vraag. In de peilingen leidt de linkse Democratische Partij van Pier Luigi Bersani.

De Italiaanse premier zag zich onlangs nog gedwongen om nog eerder dan gepland zijn ontslag in te dienen, omdat de PdL van Berlusconi de gedoogsteun aan zijn kabinet introk. Berlusconi kondigde toen meteen aan dat hij wel weer een gooi naar het premierschap zou doen. De Italiaanse financiële markten reageerden met een duik en Europa waarschuwde Italië om niet af te wijken van de hervormingskoers die door Monti is gezet. Wellicht een motivatie voor Monti om zich toch te mengen in de verkiezingsstrijd.
Mario Monti geeft komend weekend een persconferentie. De parlementsverkiezingen in Italië zijn gepland voor eind februari.

NOS: Monti wil opnieuw premier worden

Geef een reactie

Laatste reacties (5)