17

Supermarkt Lidl gaat als enige iets doen tegen kankerverwekkende pasta’s

Voedselwaakhond Foodwatch trok onlangs aan de bel: meerdere supermarkten verkopen producten in giftige verpakkingen. Eén van die supermarkten is Lidl. Die belooft nu, als eerste supermarkt van Nederland, iets te gaan doen aan die kankerverwekkende stoffen: er zullen strenge limieten aan de gevaarlijke minerale oliën in de verpakkingen.
De minerale oliën moah en mosh kunnen leiden tot kanker en orgaanschade. Ze zitten in de oude drukinkten van gerecyclede kartonnen verpakkingen. Door verdamping kunnen ze de inhoud van de verpakking aantasten. Ze komen dus in onze voedsel terecht.

Supermarkten Albert Heijn en Aldi hebben nog geen beleid opgesteld om de stoffen structureel terug te brengen. Foodwatch campagneleider Sjoerd van de Wouw:

Dat is erg teleurstellend. De achterblijvers kunnen de komende tijd acties verwachten. Stoffen als moah waarvan Schippers erkent dat ze kankerverwekkend kunnen zijn, hoor je als Albert Heijn en Aldi toch niet in je producten te willen hebben.

Foodwatch onderzocht eerder 12 huismerkproducten van Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Lidl. In 9 van de geteste producten werd moah of mosh aangetroffen. Vooral in pasta’s als macaroni en tagliatelle zat de stof.

Schippers riep de supermarktketens eerder tot twee keer toe op om hun verantwoordelijkheid te nemen en voor veilige producten te zorgen. Dit had dus nagenoeg geen effect.

‘Kankerverwekkende pasta’s nog steeds te koop in supermarkten’

cc-foto: Terry King

Geef een reactie

Laatste reacties (17)