51

Supermarkt verkoopt producten zonder verpakkingen

Neem wel je eigen flesjes en bakjes mee ... Duurzaam en betaalbaar gaan eindelijk samen

Geen verpakkingen maar je eigen bakjes en flesjes: In de Berlijnse supermarkt Original Unverpackt moet je voordat je boodschappen gaat doen al goed bedenken wat je nodig hebt want alles is onverpakt. Je zult dus je eigen bakjes en flesjes mee moeten zeulen.


Slechts anderhalf jaar geleden ontstond het idee bij oprichters Milena Glimbovski (24) en Sara Wolf (31) nadat ze zich tijdens een etentje aan de hoeveelheid plastic op het aanrecht hadden geërgerd. En dus werd besloten om te laten zien dat het ook anders kan. Gekozen werd voor crowdfunding om de benodigde 100.000 euro bijeen  te harken, en dat lukte al binnen slechts drie weken. Buurtbewoners wierpen zich op om te helpen met het klussen.

De winkel is met haar negentig vierkante meter absoluut niet marginaal te noemen en bijna alles is er verkrijgbaar: Van rijst en drop tot olijfolie en wodka. Bij de kassa wordt alles wat de klant heeft gekozen afgewogen en afgerekend. De producten zijn niet duurder dan bij andere andere supermarkten en soms zelfs goedkoper. Rijst valt vrij duur uit met ruim zes euro per kilo maar andere producten zoals yoghurt (1,59) hoeven vanwege de prijs niet teruggelegd te worden.

Volgens een van de oprichters is de verpakking de boosdoener want verpakkingen kosten geld en daardoor kosten producten vaak onnodig meer dan nodig. Overigens moet er nog een en ander worden uitgezocht want niet alle producten laten zich makkelijk verpakkingsvrij verkopen zoals bijvoorbeeld bier. Al is voor tandpasta wel de oplossing gevonden: Tabletten. Binnenkort hopen beide initiatiefnemers nieuwe filialen te openen. 

Trouw Supermarkt zonder verpakkingen opent in Berlijn

Foto: Website Original Unverpackt /  Flickr Kubus Media

Geef een reactie

Laatste reacties (51)