16

Supermarkten bekennen miljoenenfraude

Nieuwsuur: zeker 27 winkels van Super de Boer zouden hun omzet kunstmatig hebben verlaagd door regelmatig te fingeren dat producten retour werden gebracht

Zeker 27 supermarkteigenaren hebben tegenover de Belastingdienst bekend dat ze jarenlang hun omzet kunstmatig hebben verlaagd zodat ze minder belasting hoefden te betalen. Het gaat om ondernemers die waren aangesloten bij de keten Super de Boer, die inmiddels niet meer bestaat. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën zegt dat in het tv-programma Nieuwsuur, zo bevestigt ook zijn ministerie donderdag.

Get Microsoft Silverlight
Staatssecretaris Weekers is geschrokken van de uitkomsten: 

“Ik vind het schokkend en niet acceptabel. Dit betekent dat er op grote schaal en stelselmatig is gesjoemeld en belastingfraude is gepleegd. Daarom zullen we er keihard tegen optreden.”

Bij 59 supermarkteigenaren wordt een nader boekenonderzoek gedaan, zo meldt Nieuwsuur. Weekers kondigt donderdagavond in het programma twee nieuwe onderzoeken aan. Nu blijkt dat mogelijk 60 procent van de onderzochte Super de Boer-franchisenemers heeft gefraudeerd, wil hij alle supermarktketens die werken met een franchiseformule onder de loep nemen, om eventuele fraude op te sporen. Na dat onderzoek overweegt hij om ook in andere branches dan de supermarktbranche een dergelijk onderzoek te doen.
De supermarkten zouden hun omzet kunstmatig hebben verlaagd door regelmatig te fingeren dat er producten retour werden gebracht. Dat geld staken de ondernemers vervolgens in eigen zak, zodat de omzet voor de fiscus lager leek. In sommige gevallen zou het gaan om 240.000 euro per jaar, aldus Nieuwsuur. 

Nieuwsuur: Supermarkten bekennen miljoenenfraude

Geef een reactie

Laatste reacties (16)