21

Supermarkten doen te weinig aan hongerlonen

De bittere nasmaak van groente en fruit in het supermarktschap

De versvakken van supermarkt Albert Heijn worden gevuld door arbeiders die onder extreme omstandigheden lange dagen werkdagen maken en daarvoor maar een schamel loontje ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO). De stichting meent dat grote supermarktketens als Albert Heijn deze slechte omstandigheden in stand houden, terwijl ze beweren daar iets aan te doen.

Mango’s: Made in Peru from SOMOamsterdam on Vimeo.

Supermarkten vormen de belangrijkste afnemers van groente- en fruit uit ontwikkelingslanden. Maar de groei van de export uit deze landen brengt ook grote risico’s op slechte arbeidsomstandigheden met zich mee. Veel groente en fruit dat hier in de supermarkt ligt is dan ook niet verantwoord geproduceerd”, stelt onderzoeker Sanne van der Wal.

Van der Wal benadrukte dat Albert Heijn het niet slechter doet dan andere. ‘Misschien wel integendeel’, zegt ze. ‘Maar Albert Heijn is wel de grootste.’ Het SOMO-rapport ‘Bitter Fruit’ stelt dat betere regels en controle nodig zijn en dat de druk op toeleveranciers en overheden in productielanden opgevoerd moet worden.

“Hoewel supermarkten zoals Albert Heijn steeds vaker beleid voeren om misstanden in deze ketens tegen te gaan, gaat dit proces te langzaam en hebben maatregelen weinig of geen effect omdat ze niet streng genoeg zijn. Hierin zouden stappen kunnen worden gemaakt als de supermarktbranche zich inzet voor duurzame certificering van het hele groente- en fruitaanbod uit ontwikkelingslanden.”

Volkskrant: Fruit in de super smaakt naar honger

cc-foto: Thinkpanama

Geef een reactie

Laatste reacties (21)