Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Superschool' moet Rotterdams onderwijs redden

  •  
30-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
Flickr_Aapnootmies_Morgaine_300
VIDEO Eén school voor kinderen van 2 tot 18 jaar ... Extra taalonderwijs ... 'Voorselectie' in groep 7
In de Rotterdamse achterstandswijk Charlois gaat in januari een nieuw soort school van start. “Wij gaan zorgen voor een revolutie in het onderwijs”, zegt initiatiefnemer Eric van ’t Zelfde maandag in dagblad Trouw.
Na twee jaar voorbereiding moet over drie maanden de campus van stichting Boor starten. 85 Rotterdamse scholen in basis- en voortgezet onderwijs hebben zich erbij aangesloten, schrijft Trouw.
Uit nationale en internationale onderzoeken blijkt dat het niveau van het Nederlandse onderwijs wegzakt. Allerminst verrassend, vindt Van ’t Zelfde, directeur van scholengemeenschap Hugo de Groot:
Het systeem hoort niet meer bij het kind, noch bij de docent.”
Taal De middelbare school in Rotterdam-Zuid kampt met de problematiek van achterstandsbuurten, waarvan taalachterstand een groot deel is. De Cito-scores liggen ver onder het landelijke gemiddelde, het aantal vroegtijdige schoolverlaters is hoger. “Deze kinderen moet je niet willen aanpassen aan ons onderwijs, maar het systeem aan hen.”
Op de nieuwe ‘superschool’ zijn peuter-, basis- en middelbare school geïntegreerd. De vrije woensdagmiddag wordt opgeofferd voor extra taalonderwijs. Van ’t Zelfde wil verder in groep 7 een ‘voorselectie’ van leerlingen in drie niveaus: vmbo, havo en vwo:
Wij vragen nu het onmogelijke van leerkrachten op de basisschool. Ze geven in overvolle klassen twaalf verschillende vakken aan leerlingen van vijf verschillende niveaus. Hoe kunnen ze nu extra tijd geven aan zorgleerlingen, extra energie opbrengen de excellente leerling uit te dagen, én ook nog de tevreden zesjes aansporen ambitieuzer te worden?
Op de Boor Campus krijgen leerlingen van groep 7 en 8 voor belangrijke vakken als Nederlands, Engels en rekenen les van docenten uit het voortgezet onderwijs. Voor het voortgezet onderwijs streeft de ‘superschool’ naar zoveel mogelijk universitair opgeleide docenten.
Het VPRO-programma Tegenlicht volgde Van ’t Zelfde we een half jaar in zijn strijd tegen de politiek, tegen de onderwijsinspectie, tegen andere scholen, tegen criminele bendes, agressieve leerlingen en hun ouders. Gedurende dit alles deelt hij zijn gedachten met ons door het bijhouden van een videodagboek. Tegenlicht :
Hij begint met het ontslaan van een groot aantal docenten, hij zet een hoog hek om de school, stelt gedragsregels voor leerlingen op, opent een gezonde kantine en biedt nieuwe extra lessen aan. Maar het gaat al mis op de eerste dag als er een medeleerling in elkaar wordt geslagen door drie klasgenoten. Van ’t Zelfde stuurt ze alledrie van school, met als gevolg bedreigingen door de ouders, extra beveiliging voor de school en een rechtszaak.
Toch werpt zijn aanpak vruchten af: het geweld in en om de school is enorm afgenomen en steeds meer leerlingen melden zich aan. De examenscores behoren tot de beste van Rotterdam en zijn plan voor een Superschool wordt voorzichtig omarmd door de Rotterdamse schoolkoepel BOOR.
Foto-cc: Morgaine

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.