20

‘Superstorm Sandy slechts voorproefje’

Smelten van poolijs, opwarming van atmosfeer en stijging van zeespiegel veroorzaken alsmaar grotere stormen 

We zouden helemaal niet verbaasd moeten zijn over een storm als Sandy, is de mening van klimaatwetenschappers. Door klimaatveranderingen zal dit soort stormen steeds vaker voorkomen en ook steeds groter worden. Dat schrijft de Volkskrant woensdag op basis van de berichtgeving van CNN.


“Superstorm Sandy is slechts een voorproefje van wat er nog komen gaat”, zegt Michael Oppenheimer, klimaatwetenschapper aan de Princeton University bij nieuwszender CNN. “De grotere stormen gecombineerd met de stijgende zeespiegel veroorzaken een grotere dreiging.”

Poolijs
Het wegsmelten van een metersdikke ijslaag van de Noordpool in de zomer wordt gekoppeld aan de veranderende weersomstandigheden. De afgelopen drie decennia is het zee-ijs in de Noordelijke IJszee drastisch gedaald.

Straalstroom
Onderzoeker Jennifer Francis van het Institute of Marine and Coastal Sciences aan Rutgers University ontdekte dat door de opwarming van de Noordpool de straalstroom (een zeer sterke wind op een hoogte van 10 kilometer) langzamer gaat. Hierdoor slingert de stroom meer, zoiets kan resulteren in een ‘weerblok’.

Deze verandering van de straalstroom kan koude lucht van de Noordpool verder naar het zuiden duwen, evenals warme tropische lucht naar het noorden. “Dat is wat er zo ongeveer deze week gebeurde’, zegt Francis, ‘een spectaculaire botsing tussen Arctische en tropische weerfronten.”

Maatregelen
Volgens de wetenschappers moeten snel maatregelen worden getroffen, zoals het verhogen van metro-ingangen en het versterken van de onderste verdiepingen van gebouwen, om de gevolgen van stormen als Sandy in de toekomst te beperken. De storm houdt al dagen huis aan de oostkust van de VS met tenminste 39 doden en miljarden dollars aan schade tot gevolg.

Volkskrant: ‘Superstorm Sandy was slechts voorproefje van wat komen gaat’

Foto-cc: Casual Capture

Geef een reactie

Laatste reacties (20)