23

SuperZaterdag verloopt gesmeerd

5 partijcongressen op 1 dag

Op SuperZaterdag houden vijf partijen, GroenLinks, CDA, PvdA, SP en ChristenUnie hun congres voor hun verkiezingsprogramma. Ondanks het zonnige weer is bij alle partijen de opkomst hoog en vliegen de amendementen er door. De PvdA kreeg er maar liefst 1023 te verwerken. Bij de meeste partijen wordt de kandidatenlijst aan het eind van het congres besproken. Alleen bij de ChristenUnie is al zeker dat de lijst onveranderd blijft.

Update 21.44 uur

Op de kandidatenlijsten zijn weinig veranderingen te zien. De lijsten van de PvdA, SP en ChristenUnie veranderen niet. Op de lijst van GroenLinks stegen Grashoff van 7 naar 6 en El Fassed van 9 naar 7. Bij het CDA is het Kamerlid Omtzigt toch gelukt om op de lijst te komen. Verder steeg Van Toorenburg van 15 naar 12 en Ronnes ging van 25 naar 14.

Eerder vandaag…
De meeste congressen begonnen vanochtend om 10.00 uur. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam twitterde al snel dat de vaart er goed in zat:

‘Druk op PvdA-congres. Buiten heerlijk zonnetje, binnen vliegt het verkiezingsprogramma amendement voor amendement erdoor.’

De PvdA 

Een opsomming van de belangrijkste beslissingen van de PvdA: 

De leeftijdsgrens voor alcohol wordt opgevoerd naar 18 jaar. Ook wil de PvdA vergroenen door de maximumsnelheid terug te zetten naar 120 kilometer per uur. Het partijbestuur had echter geen principiële bezwaren tegen de verhoging van minister Schultz-Haegen. Ook besloot de PvdA dat nieuwe kolencentrales alleen nog maar een vergunning krijgen als ze hun CO2-uitstoot opslaan. 

Van het voorstel om technische studies gratis aan te bieden, nam de PvdA afstand. Een meerderheid van 60,5 procent besloot het voorstel van Plasterk uit het verkiezingsprogramma te gooien. Ook vinden de leden dat het percentage voor ontwikkelingssamenwerking omhoog moet naar 0,8 procent. Ook het CDA schoof daar iets omhoog en wil naar 0,7 procent. 

GroenLinks

Jolande Sap begon haar speech met een aanval op andere partijen.

“We hebben leiders nodig met passie, moed en visie. De passie om onze grote uitdagingen aan te pakken, de moed om tegen de stroom in te roeien en de visie om op zoek te gaan naar nieuwe zekerheden. Zulk leiderschap mis ik bij veel andere partijen. Ook bij de Partij van de Arbeid en de SP”, aldus Sap.

De leden stemden zaterdag voor een amendement dat vuurwerk afsteken met Oud en Nieuw verbiedt. Als het aan GroenLinks ligt, mag vuurwerk alleen nog maar afgestoken worden bij professionele vuurwerkshows. Ook koos een meerderheid op het congres met veel enthousiasme voor een quota voor vrouwen aan de top. En net als de PvdA wil GroenLinks een verhoging van de leeftijd voor het kopen van alcohol. Verder werd het partijprogramma zonder veel wijzigingen aangenomen. 

SP

Het congres van de SP in De Bosch begon vandaag zonder Marijnissen. Hij is nog herstellende van een hartoperatie nadat hij bij het vorige congres begin juni onwel was geworden. Wel liet hij via een boodschap weten dat de SP klaar is om te regeren. De leden lieten zich vandaag tevreden uit over het partijprogramma. Toch was er ook kritiek. Een aantal leden vindt dat de programmacommissie van lokale afdelingen zich soms laten leiden door te veel realiteitszin. Ook de SP wil het budget voor ontwikkelingssamenwerking verhogen. De leden kozen voor een stijging van 0,7 naar 0,8 procent van het nationaal inkomen. 

CDA

De christen-democraten sloten gisteravond al een groot deel hun congres af. Ze stemden voor een versnelde invoering van de AOW-leeftijd. Een beslissing die mede door de G500 tot stand is gekomen. Ook gooide het CDA de kilometerheffing uit het verkiezingsprogramma. Voor meer wijzigingen in het concept-programma van het CDA lees dit artikel.

ChristenUnie

Al voor de lunch nam de ChristenUnie de concept-kandidatenlijst ongewijzigd over. Dat betekent dat het huidige Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn definitief geen plek krijgt op de lijst. Na de lunch was het voor veel partijen tijd voor de onthulling van het campagnemateriaal. De ChristenUnie koos in vergelijking tot andere partijen niet voor een filmpje, maar voor een liedje.  

Volg de partijcongressen Live via de Volkskrant of de NOS

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)