Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Surfboards smokkelen naar Gaza

  •  
09-09-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
SurfergirlGaza.jpg
Israël ontneemt kinderen in Gaza al jaren hun surfplezier
Sabah Abu Ghanim is een beroemde surfster in Gaza. Buitenlandse kranten hebben het 12-jarige meisje, dochter van een strandwacht, al twee jaar in hun vizier, maar een filmpje over haar was nog nooit gemaakt. Tot de Guardian journalisten Mat Heywood en Harriet Sherwood het lukte om met een filmcamera Gaza binnen te komen.
Door redactie Joop
“Als ik in het water ben voelt het alsof de zee van mij is”, zegt Sabah. Toen ze zeven jaar was heeft ze de sport van haar vader geleerd, waarna ze het haar vriendinnetjes ook begon te leren. De meiden leren surfen van filmpjes op Youtube of van jongens uit de omgeving, maar die vinden hen wel een beetje raar. “Ze zijn verrast om een meisje te zien. Als ik straks volwassen en dokter ben, mag ik niet meer surfen, dat zou beschamend zijn omdat ik dan een volwassene ben.”
Surfen is geen grote sport in Gaza.
“De zee kan er wild zijn en zonder wetsuit, waar veel Gazanen niet over beschikken, is het snel te koud om te surfen. Maar de paar maanden dat er golven zijn en de temperatuur het toestaat wordt er gesurft”, vertelt Matthew Olsen, manager van Surfing 4 Peace, een non-profit organisatie die zich inzet om de culturele en politieke barrière tussen surfers in het Midden-Oosten te doorbreken.
Een paar jaar geleden lukte het Olsen om samen met zijn Israëlische vriend Arthur Rashkovan Gaza binnen te komen om hun surfvrienden te bezoeken. Daar ontmoette hij ook Sabah en haar familie.
We zagen kinderen met zelf geïmproviseerde surfboards en touwtjes om hun enkels. Surfboards en andere surfspullen komen de grens niet over vanwege de Israëlische blokkade. Ze vallen niet onder humanitaire goederen.”
Daarop bedachten de surfers een truc om al het benodigde materiaal naar binnen te smokkelen. Ze stuurden vrienden van hen met surfboard naar de grens in de hoop dat ze er door kwamen. Sommigen lukte het, anderen werden tegengehouden of moesten hun surfboard bij de grenspost achter laten.
Documentairemaker Alexander Klein maakte een film over de missie van Olsen en Rashkovan, maar was er net niet bij toen het hen eindelijk was gelukt. Vorig jaar net na het enteren van de Turkse boot door Israël gingen 23 surfboards op legale wijze de grens over.
Het heeft twee jaar geduurd, maar eindelijk was het gelukt. De jongens waren erg blij. Surfen geeft hun een gevoel van vrijheid”, aldus Olsen. “We hadden ook surfshirtjes en wetsuits meegebracht zodat ze wanneer het wat kouder is ook het water in kunnen gaan.
Voor de twee actieve surfmeiden in Gaza zijn studenten van de New Yorkse Parsons Design school aan de slag gegaan met het ontwerp voor ‘surfburkini’s’. Deze zijn inmiddels onderweg in de hoop dat ze aankomen. Olsen en Rashkovan zijn ook aan een nieuwe missie begonnen om surfboards voor de meisjes de grens over te krijgen. Volgens Mark Regev, de woordvoerder van premier Netanyahu, gaat het een stuk beter met Gaza en worden ook steeds meer niet-humanitaire goederen binnengelaten, ‘zelfs jacuzzi’s’. Olsen en Rashkovan zijn op dit moment echter nog steeds bezig om een manier te vinden om de damesboards de grens over te krijgen. Tot nu toe zijn zij echter overgeleverd aan journalisten en andere humanitaire helpers die een surfboard de grens over willen smokkelen.
Duik in het nieuws: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.