Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Suriname verbiedt Sinterklaasfeest op scholen

  •  
05-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
302 keer bekeken
  •  
sinterklaas300_01.jpg
Ministerie Onderwijs & Volksontwikkeling wil voortaan alleen Kinderdag vieren, zonder 'bijfiguren die niets van doen hebben met onze cultuur'
Sint en Piet zijn volgend jaar niet meer welkom in Surinaamse klassen. Het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling (Minov) schrijft donderdag in een persbericht dat sinterklaasvieringen op openbare scholen voortaan niet meer zijn toegestaan. Op vijf december mag het accent alleen nog vallen op de universele Dag van het Kind of Kinderdag, waarbij het ‘Surinaamse element’ centraal moet worden gesteld. Ook de waardigheid van het Surinaamse volk zou moeten worden geaccentueerd.
Minov stelt in een verklaring :
sinterklaas300
Het is van belang dat de aandacht op Kinderdag wordt gevestigd op de kinderen en geen andere bijfiguren die niets van doen hebben met onze cultuur.
De nieuwe benadering van vijf december zal volgend jaar al worden ingevoerd. Er zijn reeds lesbrieven en mediaproducties ontwikkeld met instructies voor leerkrachten.
In het actualiteitenprogramma Mmanten Taki zei Parlementsvoorzitter Jennifer Simons dat er moeten worden afgestapt van het waarderen van ‘andere figuren’. Volgens Simons verdienen kinderen in Suriname meer aandacht en respect, en mag daar best meer in worden geïnvesteerd. Van Zwarte Piet was eerder al afscheid genomen. Hij was dit jaar voor het eerst geen onderdeel van het Sinterklaasfeest.
cc-foto: vijaykiran

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.