267

Sylvana tegen Al Jazeera: ‘Racisme wordt in Nederland geaccepteerd’

In een interview met de internationale nieuwszender Al Jazeera verklaart Sylvana Simons dat racisme in Nederland een geaccepteerd verschijnsel is. Op de vraag waarom de door haar opgerichte partij Artikel 1 heet, antwoordt ze:

Onze partijnaam is gebaseerd op het eerste artikel van de Nederlandse grondwet die bedoeld is om burgers te beschermen tegen de overheid. Het is een moreel kompas voor onze maatschappij om te verzekeren dat we niemand uitsluiten. Maar in de praktijk werkt het duidelijk niet. Sommige gemeenschappen staan onder druk en er is geen gerechtigheid en gelijkheid voor iedereen.

Ze licht toe hoe ze gediscrimineerd wordt op grond van haar achtergrond:

Toen ik me begon uit te spreken luidde een van de eerste commentaren dat ik “mijn plaats niet kende”. Ik heb m’n hele leven mijn plaats geweten! Als je niet wit, heteroseksueel en man bent dan moet je volgens dit land anders behandeld worden. (…) Het probleem is dat als je zulke dingen hardop zegt het lijkt alsof iedereen voortdurend expres racistisch is. Dat is niet waar maar de manier waarop de samenleving in elkaar steekt is racistisch en verdeeld.

Ze zegt dat Artikel 1 verschilt van andere partijen omdat deze niet is opgericht door politici maar door gewone mensen zoals zijzelf. Haar partij is ook de enige die het opneemt tegen Wilders, de andere partijen zijn onderdeel van het establishment en hebben toegegeven aan xenofobe sentimenten.

Geef een reactie

Laatste reacties (267)