Laatste update 19:39
65

Sylvana Simons lanceert nieuwe partijnaam: BIJ1

De politieke partij van Sylvana Simons heeft een nieuwe naam: BIJ1. Deze zomer bepaalde de rechter dat de oude naam Artikel1 niet langer mocht worden gebruikt door Simons, nadat Stichting Expertisecentrum Discriminatie een kort geding had aangespannen. De stichting bleek eigenaar van de merknaam en was niet van plan de naam te delen. ‘Het is zover,’ schrijft de partij van Simons nu op Facebook, na de afgelopen maanden zonder naam te hebben gezeten, ‘Wij zijn BIJ1’:

Met een nieuwe naam, een nieuw bestuur, een groeiende groep enthousiaste vrijwilligers, onze volledige toewijding en rotsvast vertrouwen in Nederland en elkaar trekt BIJ1 ten strijde tegen de huidige politiek vol moslimhaat, xenofobie, sekse-ongelijkheid, racisme, sociaal economische uitsluiting, genderdiscriminatie, verdeeldheid, uitsluiting en uitbuiting.

Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen wist de partij van Simons geen zetel te bemachtigen. In Amsterdam was de partij wel populair. In totaal behaalde de partij, toen dus nog Artikel1 geheten, in totaal 11.424 stemmen. In mei van dit jaar liet Simons daarom al weten in elk geval mee te willen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

Of Simons deze nieuwe naam wel kan houden moet overigens nog even worden afgewacht. De naam wordt namelijk ook gevoerd door een praktijk voor psychotherapie in Zaanstreek-Waterland. Het AD weet te melden dat de therapeuten aldaar niet blij zijn met de keuze van Simons en haar partij: ‘Het is hele leuke naam, maar dit had ze wel even mogen googelen. Wij hadden deze naam drie jaar geleden al. Echt ontzettend balen.’
Welke stappen de praktijk nu zet is nog onbekend, men laat weten eerst met Simons te willen spreken. Maar: ‘Het is helemaal niet handig als wij geassocieerd worden met een politieke partij. Mensen die wij behandelen kunnen daar van alles over gaan denken. Dit is echt ongelooflijk.’

Geef een reactie

Laatste reacties (65)