22

Sylvana Simons op één in Kleurrijke Top 100

Sylvana Simons voert dit jaar de Kleurrijke Top 100-lijst aan; de ranglijst van Nederlanders die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan een meer inclusieve samenleving. Vorig jaar stond Peter R. de Vries nog op één.

Simons staat op één omdat zij in het publieke debat zaken als racisme, sociale ongelijkheid en beeldvorming bespreekbaar maakt.

Ze staat met haar nieuwe politieke partij voor verbinding, diversiteit en solidariteit en durft het voortouw te nemen in actuele debatten die onze samenleving nu bezighouden. Ondanks de (online) bedreigingen, rechtszaken en andere tegenslagen, weet zij met optimisme en realisme mensen te mobiliseren. Sylvana is voor velen een rolmodel en daarom is zij voor ons dé gamechanger die dit jaar op 1 hoort.

Peter R. De Vries is het eens met de keuze voor Simons:

Het is geweldig zoals jij zaken op de kaart zet. Hoe je opkomt voor gelijke behandeling en strijdt tegen racisme. Ondanks dat dit in bepaalde delen van de maatschappij, nog steeds veel weerstand oproept en niet zelden wordt belaagd, beledigd en besmeurd. En daarom is De Kleurrijke Top 100 ook nog steeds nodig

Sylvana Simons:

Dank voor mijn eerste plek. Dank voor het niet aflatende werk dat jullie elk jaar verrichten. Het is om allerlei redenen goed en belangrijk om duidelijk te maken hoe mensen uit verschillende groepen zich tot elkaar verhouden in alle sectoren die een samenleving vormt. En deze lijst doet dat als enige volledig inclusief.

Sinds enkele jaren besteed ik elke dag aan het strijden tegen economische onrechtvaardigheid en institutionele onrechtvaardigheid. Discriminatie, vooroordelen en blinde vlekken vormen het grootste obstakel op weg naar echte emancipatie.

Deze lijst laat zien dat het drogredenen zijn die in 2017 niet langer als legitiem te verkopen zijn.Toch ben ik een tijdje sceptisch geweest, met name jegens de ontvangers en gewenste gebruikers van De Kleurrijke Top 100. En dat ben ik nog. Welke redacteur van een late night talkshow pakt deze lijst erbij als hij of zij op zoek is naar economische expertise? Zijn er in Nederland HR medewerkers die de lijst raadplegen bij het samenstellen van prestigieuze projectteams? Heeft politiek Den Haag al in de gaten dat diversiteit geen modewoord maar een levendige realiteit is? Ik hoop het zo. Tot ik er zeker van kan zijn zal ik media, bedrijfsleven en politiek eraan blijven herinneren: Nederland is een land vol kleur en ambitie. We zijn het aan onszelf verplicht die ten volle te benutten.

cc-foto: Jasper

 

Geef een reactie

Laatste reacties (22)