Laatste update 10:45
46

Simons over strategie-DENK: ze profileren zich bewust als Turkenpartij

Sylvana Simons brak onlangs met de politieke partij DENK en richtte haar eigen partij op, Artikel 1. De breuk kwam voor velen onverwacht, niet in de laatste plaats voor de oprichters van DENK, Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. In een interview met Zaman Vandaag vertelt Sylvana Simons nu openlijk over het afscheid van de partij, dat niet zonder stoten tot stand kwam. Zo eisen Kuzu en Öztürk een schadevergoeding van respectievelijk 30.000 en 40.000 euro haar en van voormalig campagneleider Ian van der Kooye, die tegelijk met Simons de benen nam.

Van der Kooye was onder meer verantwoordelijk voor de strategie van DENK. Simons vertelt in het interview over strategie-DENK:

Dat kwam neer op de volgende pijlers: spraakmakend zijn, de media gebruiken om campagne voor je te voeren, omdat media nu eenmaal voorspelbaar zijn, en het belangrijkste: laat de media vertellen aan alle Turken dat er een ‘Turkenpartij’ is in Nederland. Dat wilde Selçuk Özturk, de voorzitter en werkelijke leider van Denk, eigenlijk niet, hij wilde van het label ‘Turkenpartij’ af. Van der Kooye adviseerde hem juist: er zijn zo’n 400.000 Turken in Nederland. Wat doe je daarna? Daarna vraag je er een Marokkaanse Nederlander bij, dan gaan mensen denken dat je een ‘moslimpartij’ bent. Er zijn zo’n één miljoen moslims in Nederland. Vervolgens vraag je er een Surinaamse Nederlander bij, wat gaan ze dan zeggen? Dat het een ‘allochtonenpartij’ is. Er zijn immers zo’n 2,5 miljoen allochtonen in Nederland. Dan vraag je een witte Nederlander erbij en is het circus compleet.

In het interview geeft Simons ook antwoord op veelgestelde vraag: wat zij nu eigenlijk van de Armeense genocide vindt. Simons meet zich hetzelfde standpunt aan als de Nederlandse overheid: “Zoek het voor eens en voor altijd goed uit. Vind consensus en handel daar naar.”

Lees het interview door Dennis l’Ami hier

Geef een reactie

Laatste reacties (46)