Laatste update 18:18
35

Sylvana Simons wint rechtszaak DENK moet alle kosten betalen

Sylvana Simons heeft de rechtszaak die haar voormalige partijgenoten van DENK tegen haar hadden aangespannen gewonnen. De rechter heeft beoordeeld dat Simons geen vergoeding of boete hoeft te betalen aan de politieke partij. Sterker nog, de stichting Ondersteuning Groep Kuzu/ Özturk is veroordeeld tot het betalen van de kosten van de rechtszaak.

DENK had de rechtszaak aangespannen omdat zij volgens hen haar arbeidsovereenkomst had opgezegd zonder zich aan de opzegtermijn te houden. Daarom eisten ze een vergoeding van ruim 2.000 euro. Daarnaast zou Simons haar geheimhoudingsbeding hebben geschonden door zich in de media negatief te hebben uitgelaten over de partij. Zo zei Simons onder andere dat de partij het op belangrijke terreinen als vrouwen- en homo-emancipatie laat afweten. Om deze redenen eiste de partij een boete van 60.000 euro.

De kantonrechter heeft deze eisen echter allemaal van tafel geschoven. Sterker nog, DENK moet Simons een vergoeding betalen wegens het niet rechtsgeldig eindigen van haar arbeidsovereenkomst. Simons heeft zich namelijk teruggetrokken als kandidaat-Kamerlid voor DENK, niet haar arbeidsovereenkomst opgezegd met de stichting Ondersteuning Groep Kuzu/Özturk waar ze bij in dienst was. Het oprichten van haar eigen politieke partij Artikel1 is ook niet in strijd met goed werknemerschap en dus geen reden om haar op staande voet te ontslaan.

Daarnaast was het geheimhoudingsbeding in haar arbeidscontract zeer vaag geformuleerd. De rechter oordeelt dat het een kandidaat Tweede Kamerlid vrij moet staan om in het politieke en publieke debat kritische opmerkingen te maken. Ook als ex-werknemer moet eenieder zich vrij voelen om kritische uitlatingen te doen over de keuzes en denkbeelden van een politieke partij. Zeker, zo benadrukt de rechter, tegen de achtergrond van haar eigen politieke carrière en de in de Grondwet verankerde vrijheid van meningsuiting.

Een geheimhoudingsbeding zou überhaupt niet zo ver mogen strekken dat het Simons zou belemmeren om kritische beschouwingen te uiten en politiek aan te doen. Dit zou een veel te vergaande inperking betekenen van de vrijheid van meningsuiting. Daarnaast heeft Simons geen enkele concrete geheimen of bijzonderheden benoemd van stichting Ondersteuning Groep Kuzu/Özturk. De rechter wijst daarom alle eisen van de hand, en veroordeelt de stichting tot het betalen van alle kosten die gemaakt zijn voor het geding.

Update 18:15

Denk gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Volgens de partij was het duidelijk dat Simons niet terug zou komen om als communicatieadviseur te werken en is het ontslag in hun ogen daarom terecht.

Geef een reactie

Laatste reacties (35)