Laatste update 14:47
15

Sylvana Simons aanwezig bij de rechtszaken van haar bedreigers

Sylvana Simons was vandaag te gast bij De Nieuws BV op NPO Radio 1, om te praten over de twee rechtszaken die er deze week bij haar lopen. Naar eigen zeggen ziet ze in deze twee juridische verwikkelingen twee kanten van de vrijheid van meningsuiting terug. Enerzijds mensen die haar recht daarop ‘proberen te beknotten’, doelend op de rechtszaak die haar oude partijgenoten van Denk tegen haar hebben aangespannen.

Anderzijds zijn er deze week rechtszaken tegen mensen die wat haar betreft misbruik hebben gemaakt van dat recht. Deze week staan namelijk tweeëntwintig mensen terecht die het OM vervolgd heeft voor discriminatie, belediging en haatzaaierij nadat Sylvana Simons aangifte tegen ze heeft gedaan.

Simons zal in de rechtbank aanwezig zijn. Ze wil dit omdat online bedreiging veelal anoniem gebeurt. Dit draagt bij aan een gevoel aan onveiligheid, het zou iedereen kunnen zijn. Maar ook zou ze graag aan de gedaagden willen laten zien dat zij ook een écht mens is, en niet alleen een hol symbool.

De combinatie van namen, Sylvana en Simons, dat is nog steeds wel een echt mens. Dat is een moeder. Ik heb zelf een moeder, ik ben iemands dochter, ik ben iemands partner, ik heb mensen in mijn leven die van me houden. En die mensen worden ook geraakt door het handelen van deze mensen.

Simons heeft het gevoel dat ze een symbool is geworden waarop mensen denken hun onvrede ongebreideld te kunnen uiten en wil de beledigingen en bedreigingen weer in het persoonlijke trekken.

Luister de volledige uitzending hier terug.

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (15)