Laatste update 17:22
45

Sylvana Simons: vermoeiend om continu leugens te moeten ontkrachten

Sylvana Simons is er klaar mee om steeds maar het gevecht aan te gaan met het schrikbeeld dat van haar wordt geschetst. In een interview met het AD vertelt de leider van Bij1 (voorheen bekend als Artikel1) dat de media bijdraagt aan de vijandigheid die haar ten deel valt:

Men gelooft dat ik alle witte mensen racisten vind. Dat is een onwaarheid die gretig wordt ontvangen. Dat berokkent mij, de partij en ons gedachtegoed heel veel schade. Het is vermoeiend om continu bezig te zijn leugens over mij te ontkrachten. Ik heb één keer in een televisie-interview iets over Zwarte Piet gezegd. Vervolgens wordt de hele pietendiscussie aan mij toegeschreven. Het is niet waar en je doet anderen tekort. Er zijn mensen die zich al langer en vaker hierover uitspreken.

Het interview neemt een aantal opmerkelijke wendingen, zo krijgt Simons de vraag of ‘het zwarte activisme soms niet te ver gaat in de roep om veranderingen’. “Te ver in wat? De vraag duizelt me. Ik zou niet weten op welke manier het te ver gaat”, antwoordt Simons. Even later wordt Simons gevraagd zich uit te spreken over een mogelijke ‘bitch fight’ in de Amsterdamse gemeenteraad tussen Annabel Nanninga van het Forum voor Democratie en haarzelf. Simons blijft kalm:

We moeten ons helemaal niet verheugen op een bitch fight. Forum voor Democratie is een partij die mensenrechten niet erkent en aanzet tot haat. Het is aan de kiezer om deze retoriek onschadelijk te maken. We moeten ervoor zorgen dat Amsterdam een bijzondere stad blijft waar 180 nationaliteiten elkaar ontmoeten.

Nadat de interviewer vraagt wat Simons van de verwijten van Nanninga vindt wil hij weten of de racistische term ‘dobberneger’, die door Nanninga werd bedacht om bootvluchtelingen te omschrijven, haar raakt:

Ik weet niet wat mensen die dat soort termen vol trots bedenken in een gemeenteraad te zoeken hebben. In elk debat moet respect de basis zijn. Daar hoort ook taalgebruik bij. Als mensen zo respectloos over anderen praten, vraag ik me af of ze ook oog hebben voor een oplossing van het probleem.

Ook wil het AD weten of de politica zich nog ‘welkom’ voelt in Nederland. Simons:

Dat zou impliceren dat ik hier op bezoek ben. Ik ben gewoon een Nederlander en ik woon hier. Terwijl mensen met elkaar kibbelen over Zwarte Piet, hebben ze met elkaar gemeen dat hen een oor aangenaaid wordt, bijvoorbeeld door misstanden in de zorg. Dat is iets wat we samen kunnen aanpakken. Ik hoop dat we elkaar daarin kunnen vinden.

Lees het hele interview hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (45)