Laatste update 12:00
80

Sylvana tóch in Amsterdamse raad

Bij1, de partij van lijsttrekker Sylvana Simons, heeft toch een zetel gehaald bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ze zegt in Het Parool:

“Het was ontzettend spannend, omdat het zo lang duurde voordat de uitslag er was,” reageert Simons na bekendmaking van de uitslag. “Maar ik ben nu vooral ontzettend dankbaar en blij voor al die mensen die zich de afgelopen tijd zo hebben ingezet voor de partij.”

Sylvana werd de afgelopen maanden bedolven onder een golf van haat vanwege haar politieke aspiraties. Volkskrant-columnist Geerten Waling, tevens pleitbezorger van het populisme, greep het nieuws meteen aan voor een sneer naar de politica én de democratie:

Bij de voorlopige telling leek de zetel niet behaald. Ook Don Ceder van de ChristenUnie, die 4 jaar geleden slechts 162 stemmen tekort kwam, komt in de raad.

De door de parlementaire journalistiek vrijwel genegeerde Partij voor Dieren boekt ook in Amsterdam succes met drie zetels. De partij haalde meer stemmen dan het met media-aandacht overladen Forum voor Democratie dat de eigen voorspelling van tien zetels voor slechts een derde wist te realiseren.

De gemeenteraad van Amsterdam telt nu 12 partijen. GroenLinks is de grootste fractie met 10 zetels. De nummer 2 op de lijst, Femke Roosma, behaalde ruim 4000 meer voorkeursstemmen dan lijsttrekker Rutger Groot Wassink.

Geef een reactie

Laatste reacties (80)