19

Syrië bekent neerhalen Turks vliegtuig

Update: Gevechtsvliegtuig zou zich boven Syrische territoriale wateren hebben bevonden... Turkse premier kondigt 'benodigde maatregelen' aan

De Turks gevechtsvliegtuig F4 Phantom is zoals werd vermoed door luchtafweer uit Syrië neergehaald. Dat zei de Turkse premier Erdogan vanavond in een persconferentie. Het onderzoek loopt nog, maar de Turkse premier en zijn ministers zijn er zeker van dat hun toestel door Syrische ingrijpen is neergestort.

Update 09.40

De Syrische president Assad heeft toegegeven dat Syrische strijdkrachten achter het neerhalen van een Turks gevechtsvliegtuig zaten. Het vliegtuig zou zich ‘boven Syrische territoriale wateren’ hebben bevonden. De Turkse regering zegt pas een beslissing te nemen over een reactie in de richting van Syrië wanneer alle details van het incident duidelijk zijn. Momenteel wordt nog gezocht naar de twee piloten. Dat schrijft NOS.

Eerder:

Het onderzoek naar het incident loopt nog. Wanneer deze is afgerond zegt Erdogan de ‘benodigde maatregelen’ te nemen. 

De BBC meldde eerder dat een Turks toestel door de Syrische luchtafweer uit de lucht was geschoten. Dat zou gebeurd zijn iets ten noorden van de stad Latakia. Eerder deze avond zei Erdogan dat er nog steeds naar de piloten wordt gezocht. 

Bij de reddingsoperatie krijgt de Turkse marine hulp van Syrië. De twee landen leven al een tijd op gespannen voet met elkaar. De regering van Erdogan heeft veel kritiek op het bewind van president Assad. Veel Syriers zijn inmiddels naar Turkije gevlucht waar ze opvang krijgen. 

NRC: Erdogan: Syrië haalde ons toestel inderdaad neer

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)